Wykonanie
Nieodłącznie z kuchnią rosyjską kojarzy się kwas. Naturalnie myśląc o nim mamy po pierwsze na myśli kwas
chlebowy. Nie tylko jednak ten
napój w tysiącletniej historii kuchni rosyjskiej pojawił się dla orzeźwienia. Rosjanie znają wiele przepisów na kwasy
owocowe. Poniżej przepis na jeden z najpopularniejszych.Składniki:500 g
żurawinylitr
wodypółtora szklanki
cukru25 g
drożdżyŻurawinę utrzeć końcówką do zup z blendera. Umieścić w sicie nad miską i odstawić, aż odcieknie z masy sok. Osuszoną miazgę zalać gorącą
wodą i gotować kwadrans. Odcedzić
wywar. Dodać
cukier, doprowadzić do wrzenia a następnie schłodzić do temperatury pokojowej.
Drożdże rozetrzeć aż będą płynne. Dodać je do
wywaru oraz wlać wcześniej odcedzony
sok żurawinowy. Wymieszać dokładnie. Jeszcze raz przecedzić. Rozlać do butelek, zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne chłodne miejsce na 3 dni. Po tym czasie
napój jest gotowy do spożycia. Pić schłodzone. Można zapasteryzować, inaczej wypić w ciągu maksymalnie 5 dni od przygotowania.