ßßß Cookit - przepis na Babeczki orzechowe

Babeczki orzechowe

nazwa

Wykonanie

Skoro rozmroziłam już białka, to musiałam je wykorzystać do końca. Ursa, moja czytelniczka z Kapsztadu, zamówiła sesję na zielono. Dlatego postanowiłam też wykorzystać pistacje. Niestety nie wyszło tak jak sobie to wymarzyłam. Zmielone pistacje miały cudowny zielonkawy kolor, po upieczeniu już tak nie było. Zapewne dałam za dużo mąki, a za mało mielonych orzechów. Niestety nie miałam ich już więcej. Mimo wszystko babeczki są cudowne w smaku i przepięknie pachną. Polecam. W sam raz do koszyczka.
Składniki (na 6 - 7 babeczek):
3 białka (90 g)
szczypta soli
70 g cukru
60 g mielonych pistacji (lub innych orzechów)
80 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 ml oleju
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier. Do ubitej piany dodawać naprzemiennie mąkę wymieszaną z orzechami i proszkiem oraz olej. Wymieszać całość delikatnie. Przełożyć do małych foremek na babeczki (średnica 5 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 20 minut, do suchego patyczka. Babeczki można polukrować.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/04/Babeczki-orzechowe.html