ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni razowy ze słonecznikiem

Chleb żytni razowy ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Żytni chleb radzieckiego żołnierza robiłam już kilka razy. Głównie ze względu na mąkę z jakiej jest robiony, ale też ze względu na smak i łatwość przygotowania. Tym razem do chleba dodałam też ziarna słonecznika, żeby było jeszcze zdrowiej. Muszę przyznać, że w domu są zwolennicy tego pomysłu, ale też i przeciwnicy. Jednak powtarzać będę.
Składniki:
375 g zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej
430g mąki żytniej razowej
15 g soli
330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40C)
100 g ziaren słonecznika
Wykonanie:
Zakwas wymieszać z wodą i solą bardzo dokładnie. Można użyć rózgi, do ubijania piany. Dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Dodać ziarna słonecznika i ponownie przez chwilę wyrabiać. Ciasto będzie dość gęste i wilgotne. Misę przykryć i odstawić do fermentacji na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto nie urośnie zbytnio, ale muszą pojawić się pęcherzyki powietrza.
Keksówkę o długości 30 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto, keksówkę nakryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto urośnie tylko odrobinę.
Piekarnik rozgrzać do 260 stopni. Piec przez około 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać 40-45 minut. Po wyjęciu chleb spryskać wodą. Odstawić na kratkę do ostygnięcia. Najlepiej kroić następnego dnia. Chleb długo zachowuje świeżość.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/02/Chleb-zytni-razowy-ze-slonecznikiem.html