ßßß
Składniki:1 udko z kurczaka3 marchewki2 pietruszkikawałek porakawałek seleraliść laurowyziele angielskiesól, pieprzprzecier pomidorowy dobrej jakościnatka pietruszkijogurt / śmietanakasza jaglana / makaron / ryżWykonanie:Umyte udo zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy liść i kilka ziarenek ziela. Po kilkunastu minutach dodajemy umytą i obraną włoszczyznę. Gotujemy wywar. Do gotowego wywaru dodać przecier pomidorowy (daję 500 ml na ok 2,5 l wywaru). Pogotować razem przez chwilę. Doprawić do smaku. Ugotować kaszę jaglaną (ew. makaron lub ryż). Ugotowaną kaszę pogotować przez 2 - 3 minuty razem z zupą (ilość kaszy zależy od upodobań). Zupę posypać natką pietruszki i dodać jogurt lub śmietanę (ja dodaję zawsze już na talerzu).