ßßß Cookit - przepis na Udziec z indyka

Udziec z indyka

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj Dzień Babci, a ten indyk to specjalność mojej babci. Moje dzieci go po prostu uwielbiają. Babcia robi indyka w prodiżu i zawsze jest niezwykle miękki i idealnie doprawiony. Mój nigdy nie wychodzi taki, ale co zrobić. Indyka można przygotować na dwa sposoby – z masłem lub bez. Wersja beztłuszczowa też jest smaczna, a do tego naprawdę dietetyczna.
Składniki:
Sól
Pieprz
Słodka czerwona papryka w proszku (lub inne ulubione przyprawy)
Ew. masło
Wykonanie:
Udziec myjemy, zdejmujemy skórę. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Nacieramy kawałki indyka przyprawami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch możemy położyć plastry masła, ale nie jest to koniecznie. Naczynie przykrywamy. Pieczemy w 180 stopniach, aż mięso będzie miękkie (1 kg mięso około 1 godziny).
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/01/Pieczony-udziec-z-indyka.html