Wykonanie
Dzisiaj Dzień Babci, a ten
indyk to specjalność mojej babci. Moje dzieci go po prostu uwielbiają. Babcia robi
indyka w prodiżu i zawsze jest niezwykle miękki i idealnie doprawiony. Mój nigdy nie wychodzi taki, ale co zrobić.
Indyka można przygotować na dwa sposoby – z
masłem lub bez. Wersja beztłuszczowa też jest smaczna, a do tego naprawdę dietetyczna.
Składniki:
SólPieprzSłodka
czerwona papryka w proszku (lub inne ulubione
przyprawy)Ew.
masłoWykonanie:
Udziec myjemy, zdejmujemy skórę.
Mięso oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Nacieramy kawałki
indyka przyprawami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch możemy położyć plastry
masła, ale nie jest to koniecznie. Naczynie przykrywamy. Pieczemy w 180 stopniach, aż
mięso będzie miękkie (1 kg
mięso około 1 godziny).