Mam słabość do tej sałatki. Dużą słabość. Z podanych proporcji wychodzą dwa spore słoiki sałatki, ale zapewniam Was, że znikną szybko. Sałatka oczywiście wędruje do moich świątecznych hitów .Składniki:4 - 5 płatów śledziowych (z zalewy solnej)3 - 4 buraczki3 ziemniaki1 czerwona cebula3 - 5 ogórków kiszonych1 jabłko2 łyżki majonezukilka łyżeczek musztardypieprzWykonanie:Ziemniaki i buraki dokładnie myjemy. Gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie (oczywiście w oddzielnych garnkach). Śledzie moczymy w wodzie.Ugotowane buraki i ziemniaki studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Jabłko obieramy i kroimy. Mieszamy szybko z ogórkami, aby nie pociemniało. Śledzie osuszamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy odrobinę majonezu, musztardę. Doprawiamy do smaku. Sałatkę odstawiamy do lodówki, aby się przegryzła.