Wykonanie
Czy zastanawialiście się kiedyś o co chodzi z tym
matiasem ? Wielu ludzi uważa, że
matias to gatunek
śledzia, który ma smaczniejsze i bardziej delikatne
mięso. Ponieważ w sklepach powszechne są "
Śledź a'la
matias" i "Filety a'la
matias" ja nawet zaczęłam się zastanawiać, czy jest to może jakaś nazwa sposobu zaprawiania tych
śledzi. Jak to jest naprawdę z tym matiasem?
Matias to nie gatunek
śledzia, ani sposób ich zaprawienia tylko
śledź przed tarłem.
Matiasy są znacznie bardziej tłuste i bardziej delikatne. Dziewicze
śledzie są solankowane w słabszym roztworze, przez co są mniej słone od "zwykłych"
śledzi i nie trzeba ich odsalać przed zjedzeniem. Poza tym
matiasy dojrzewają dzięki enzymom własnym, które pozostają w ich organizmie - to efekt innego sposobu patroszenia dziewiczych
śledzi.
Matiasy, ponieważ mniej słone, szybciej się psują. Świeże
jada się tylko wiosną i wczesnym latem. Raczej w zachodniej Europie. Na polskim rynku
matiasy to prawdziwa rzadkość, ponieważ nie ma u nas tradycji łowienia
śledzi dziewiczych.Po krótkim wstępie na temat
śledzi przedstawiam, zgodnie z obietnicą, drugi przepis na Wigilijną
sałatkę śledziową.
Potrzebne będą:250g
śledzi350g
ziemniaków150g
ogórków kiszonych (2 sztuki)1 mała
cebula2 łyżki
majonezu0,5 łyżki
musztardypieprzPrzygotowanie:Filety
śledzia myjemy i moczymy ok.3 godziny w zimnej wodzie.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy ok.12 min. odcedzamy i studzimy.
Cebulę kroimy w kostkę.
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.Wymoczone
śledzie odsączamy i kroimy w poprzeczne paski. Dodajemy do nich pozostałe składniki, mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki się przegryzły.
Jeśli lubisz sałatki
śledziowe polecam również tą z
fasolą . Jeśli lubisz
śledzie koniecznie spróbuj tych moczonych w
mleku . Natomiast jeśli jeszcze nie masz przystrojonego domu na Święta to szybciutko, szybciutko szukaj inspiracji.