Płatki owsiane, orzechy brazylijskie i suszona żurawina. Czy może być lepsze połączenie? Te ciasteczka są naprawdę wspaniałe. Niezbyt słodkie, chrupiące i smaczne. Inspirowałam się tym przepisem.Składniki:150 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli125 g masła (w temperaturze pokojowej)50 g cukru trzcinowego1 jajko1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego100 g płatków owsianych górskich100 g suszonej żurawiny120 g orzechów brazylijskich (lub innych)30 g wiórków kokosowychWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. W misce mieszamy mąkę, sól i proszek. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i wanilię i ponownie ucieramy. Dosypujemy mąkę i mieszamy łopatką. Dodajemy partiami orzechy, płatki owsiane, wiórki kokosowe i żurawinę. Odmierzamy po czubatej łyżce ciasta i formujemy z każdej kulkę. Kładziemy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Ciastka pieczemy przez około 12 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Dopiekamy przez 3-5 minut. Ciasta mają być lekko brązowe na brzegach. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez kilka minut na blaszce. Następnie przekładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w puszce.