Wykonanie
Wiem, że to nie sezon na
lody i
sorbety, ale chciałam wreszcie przygotować coś w mojej nowej maszynie do
lodów. Przypomniałam sobie też, że pewien przepis na blogu potrzebuje nowego zdjęcia. Tak więc powstała nowa wersja grillowanej dyni, oraz ten oto
sorbet. Dzieciom smakował, chociaż nie do końca były przekonane do skórek. Myślę, że mogłam je pogotować w
syropie. Przepis pochodzi z książki "Step - by Step Cooking" G. Rhodes'a.
Składniki:115
cukru150 ml
wodystarta skórka i sok z 3
cytryn (dałam 2
cytryny i 1
pomarańczę)85 ml
mleka1
białko (nie dałam)
Wykonanie:
Cukier rozpuszczamy w wodzie i gotujemy przez około 8 minut. Dodajemy sok i starte skórki i zagotowujemy. Kiedy tylko zacznie ponownie wrzeć, zdejmujemy z ognia. Dodajemy
mleko i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie przekładamy do maszyny do
lodów i zamrażamy przez 20 - 25 minut. Jeżeli nie mamy maszyny przekładamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Miksujemy co 15 minut, aż masa będzie kremowa.
Białko ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy do zmrożonego
sorbetu. Wkładamy do zamrażalnika do ponownego zamrożenia.