ßßß Cookit - przepis na Chałka dyniowa (wegańska) + film

Chałka dyniowa (wegańska) + film

nazwa

Wykonanie

Na warsztaty w Zielonym Talerzyku potrzebowałam przepisu wegańskiego na chałkę. Znalazłam ten i zrobiłam w domu w wersji niewegańskiej. Zniknęła sama nawet nie wiem kiedy. Potem okazało się, że na warsztaty nie zdobędziemy jogurtu sojowego, więc zrobiłam wersję numer dwa z mlekiem. A na warsztatach powstała już wersja prawdziwie wegańska. Udało nam się też nakręcić filmik z zaplatania chałki.
Składniki:
7 g drożdży instant
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
600 g mąki
160 ml wody
200 g pure dyniowego
50 g cukru trzcinowego
1 ½ łyżeczki soli
60 ml oleju
60 ml mleka sojowego
Wykonanie:
Wymieszać drożdże z letnią wodą, przyprawami i 100 g mąki. Pozostawić na 10 – 20 minut. Cukier, mleko, sól, olej i pure wymieszać. Dodać do zaczynu. Dodawać pozostałą mąkę i wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już elastyczne uformować kulę. Przykryć i odstawić na około 2 godziny do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto odgazować. Podzielić na 4 – 6 równych części. Z każdej uformować wałek. Zapleść chałkę i odstawić na pół godziny. Posmarować chałkę mlekiem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec przez 40-45 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/10/Chalka-dyniowa-weganska-film.html