Wykonanie
Na warsztaty w Zielonym Talerzyku potrzebowałam przepisu wegańskiego na
chałkę. Znalazłam ten i zrobiłam w domu w wersji niewegańskiej. Zniknęła sama nawet nie wiem kiedy.
Potem okazało się, że na warsztaty nie zdobędziemy
jogurtu sojowego, więc zrobiłam wersję numer dwa z
mlekiem. A na warsztatach powstała już wersja prawdziwie wegańska. Udało nam się też nakręcić filmik z zaplatania
chałki.
Składniki:7 g
drożdży instant½ łyżeczki
cynamonu½ łyżeczki
imbiru600 g
mąki160 ml
wody200 g
pure dyniowego50 g
cukru trzcinowego1 ½ łyżeczki
soli60 ml
oleju60 ml
mleka sojowegoWykonanie:Wymieszać
drożdże z letnią
wodą,
przyprawami i 100 g
mąki. Pozostawić na 10 – 20 minut.
Cukier,
mleko,
sól,
olej i
pure wymieszać. Dodać do zaczynu. Dodawać pozostałą
mąkę i wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już elastyczne uformować kulę. Przykryć i odstawić na około 2 godziny do wyrastania.Wyrośnięte ciasto odgazować. Podzielić na 4 – 6 równych części. Z każdej uformować wałek. Zapleść
chałkę i odstawić na pół godziny. Posmarować
chałkę mlekiem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec przez 40-45 minut.