ßßß Cookit - przepis na Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

nazwa

Wykonanie

Cudowny, mięciuteńki, idealny.... Swój niepowtarzalny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi puree z dyni. Zniknął zdecydowanie za szybko :) Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki "Pieczywo". Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
250g puree z dyni (klik)
2 łyżki oleju
500g mąki pszennej typ 650
ok. 100-120ml letniej wody (w zależności od tego jak mokre jest puree)
50g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki soli
60g pestek z dyni
ponadto:
ok 20g pestek z dyni do posypania
olej do natłuszczenia miski
mąka do podsypywania
wykonanie thermomix:
Do naczynia wsypać mąkę. Na wierzch rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać połową wody i podsypać mąką z boków. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie elastyczne ciasto. 3min/obr.interwał. Pod koniec wyrabiania wsypać pestki z dyni. Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąka stolnice i wyrobić raz jeszcze lekko. Uformować okrągły bochenek i przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić lekko wodą i posypać ziarnami dyni. Odstawić znów na 45 minut. Na dole piekarnika umieścić małe naczynie z wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut w temp. 200 stopni. Studzić na kratce. Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i wody. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąka stolnice i wyrobić raz jeszcze lekko. Uformować okrągły bochenek i przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić lekko wodą i posypać ziarnami dyni. Odstawić znów na 45 minut. Na dole piekarnika umieścić małe naczynie z wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut w temp. 200 stopni. Studzić na kratce. Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/10/chleb-dyniowy.html