Wykonanie
Cudowny, mięciuteńki, idealny.... Swój niepowtarzalny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi puree z dyni. Zniknął zdecydowanie za szybko :) Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki "
Pieczywo". Polecam Wam baaardzo :)Składniki:250g puree z dyni (klik)2 łyżki
oleju500g
mąki pszennej typ 650ok. 100-120ml letniej
wody (w zależności od tego jak mokre jest puree)50g
drożdży świeżych1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiru2 łyżeczki
soli60g pestek z dyniponadto:ok 20g pestek z dyni do posypania
olej do natłuszczenia miski
mąka do podsypywaniawykonanie thermomix:Do naczynia wsypać
mąkę. Na wierzch rozkruszyć
drożdże, zasypać
cukrem, zalać połową
wody i podsypać
mąką z
boków. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie elastyczne ciasto. 3min/obr.interwał. Pod koniec wyrabiania wsypać
pestki z dyni. Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną
mąka stolnice i wyrobić raz jeszcze lekko. Uformować okrągły bochenek i przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić lekko
wodą i posypać ziarnami dyni. Odstawić znów na 45 minut. Na dole piekarnika umieścić małe naczynie z
wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut w temp. 200 stopni. Studzić na kratce. Upieczony
chleb postukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk.wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, odrobiną
mąki i
wody. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną
mąka stolnice i wyrobić raz jeszcze lekko. Uformować okrągły bochenek i przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić lekko
wodą i posypać ziarnami dyni. Odstawić znów na 45 minut. Na dole piekarnika umieścić małe naczynie z
wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut w temp. 200 stopni. Studzić na kratce. Upieczony
chleb postukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk. Smacznego :)