ßßß
Składniki:dynia1 cebula1 łyżeczka cukru (dałam trzcinowy)oliwaocet balsamiczny (opcjonalnie)bułki np tesałatapomidormajonezsos chillisól
Wykonanie:Przygotowujemy karmelizowaną cebulę. Kroimy ją w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 10 minut, aż się ładnie zeszkli. Dodajemy cukier, odrobinę soli i wody. Mieszamy i smażym y przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. Jeżeli lubimy dodajemy odrobinę octu balsamicznego. Cebulę smażymy, aż uzyskamy ciemny kolor. Jeżeli zaczyna się lekko przypalać, można dolać odrobinę wody.Dynię kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, solą i pieprzem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, aż będzie miękka. Jeżeli używamy dyni butternut, możemy upiec ją przekrojoną na pół, a potem pokroić miąższ.Majonez mieszamy z sosem chilli (ilość według upodobań)Bułki kroimy na pół (można też lekko ugrillować, polecam, bo są lepsze). Na dolną część kładziemy umytą i osuszoną sałatę. Następnie kładziemy upieczoną dynię, na nią karmelizowaną cebulę i sos majonezowy. Przykrywamy drugą połówką bułki.