ßßß Cookit - przepis na Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Szarlotki, tarty z jabłkami czy kruszonki to chyba ulubione ciasta u nas w domu. Tym razem postanowiłam wykorzystać kruche ciasto z tarty cytrynowej Bożeny Sikoń i dodać jabłka. Tarta wyszła cudowna.
Składniki (na blachę 23 cm):
Ciasto kruche:
150 g masła
240 g mąki
80 g cukru pudru
2 żółtka (40 g)
kilka kropli soku z cytryny
2 kg jabłek (antonówka, szara reneta)
100 g cukru
jajko do smarowania
Wykonanie:
Składniki siekamy nożem, zagniatamy ciasto i wkładamy w folii na lodówki na 30 minut. Odcinamy mniej kawałek mniej więcej 100 g. Większą część rozwałkowujemy i wykładamy foremki. Spód nakłuwamy. Wykładamy dokładnie folią aluminiową (szczególnie dokładnie dociskamy przy rancie) i pieczemy z obciążeniem (np.groch, fasola) przez 10 minut w 180 C. Zdejmujemy folię.
Mniejszy kawałek rozwałkowujemy i na papierze wkładamy do lodówki.
W międzyczasie szykujemy jabłka. Myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Przekładamy na patelnię i dusimy, aż większość się rozpadnie. Pod koniec dodajemy cukier, mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę.
Jabłka wykładamy na podpieczony spód. Wyjmujemy z lodówki rozwałkowany kawałek ciasta. Tniemy na paski. Układamy na jabłkach. Smarujemy jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 - 30 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/09/Tarta-z-jablkami.html