Wykonanie
Ten wpis jest trochę z przekory, a trochę po to, aby niektórym udowodnić, że przepis na to ciasto nie jest zły. Pod podobnym wpisem na tartę z
jabłkami pojawiło się kilka negatywnych komentarzy. Dlatego też przygotowałam to ciasto kolejny raz, z nieco mniejszą ilością
owoców, bo tyle akurat miałam. Efekt? Z
ciastem pracuje się naprawdę dobrze i nikt mi nie wmówi, że przepis jest zły. Słodycz? Tutaj sprawa jest bardzo indywidualna. Rzeczywiście dla niektórych ilość
cukru może być za duża, ale wszystko zależy też od
słodyczy owoców.
![](/Data/Images/stokolorowkuchni.blox.pl\2014_slash_08_slash_Tarta-z-jablkami-i-sliwkami/l/1037849826.JPG)
![](/Data/Images/stokolorowkuchni.blox.pl\2014_slash_08_slash_Tarta-z-jablkami-i-sliwkami/l/1910616885.JPG)
Składniki:ciasto kruche (na tortownicę 24 cm):150 g
masła240 g
mąki80 g
cukru pudru2
żółtka duże lub 3 małe (40 g)kilka kropli
soku z cytrynyNadzienie800- 1000 g
jabłek (antonówka, szara reneta)300 g
śliwekok. 50 g
cukruWykonanie:
Masło i
mąkę posiekać, aż powstanie kruszonka. Dodać
cukier,
żółtka i
sok z cytryny i zagnieść ciasto. Można też wszystkie składniki wrzucić do misy robota i posiekać wszystkie składniki, aż powstanie zwarte ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Formę do tarty smarujemy
masłem. Ciasto dzielimy na 2 części - dużą i małą. Mniejszą część rozwałkowujemy, zawijamy w folię i ponownie wkładamy do lodówki. Duża rozwałkowujemy tak, aby przykryło dno i boki formy do tarty (24 cm). Nakłuwamy dno widelcem. Wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i na to wysypujemy
groch ceramiczny, lub inne obciążenie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 -190 stopni na około 10 - 15 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy folię z obciążeniem.
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki.
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na kawałki.
Jabłka dusimy na patelni lub w garnku często mieszając. Po kilku minutach dodajemy
śliwki i
cukier. Dobrze odparowujemy
owoce. Gotowe
owoce przekładamy na podpieczony spód.Z lodówki wyjmujemy rozwałkowany kawałek ciasta i kroimy go na paski. Paski rozkładamy na owocach tak, aby powstała kratka. Możemy posmarować ciasto
jajkiem lub
mlekiem (ja tym razem tego nie zrobiłam). Tartę wstawiamy do piekarnika (180 - 190 stopni) i pieczemy przez 20 - 30 minut.
![](/Data/Images/stokolorowkuchni.blox.pl\2014_slash_08_slash_Tarta-z-jablkami-i-sliwkami/l/-148410696.JPG)