Wykonanie
Aż
dziwne, że przez 4 lata nie pokazałam tutaj przepisów na najbardziej znane polskie zupy. Nie było rosołu, pomidorowej, ogórkowej. A przecież jadamy je tak często. Rosół zazwyczaj przygotowuje mój mąż, chociaż akurat ten ze zdjęcia zrobiłam ja. Co do innych zup, chyba się poprawię.
Składniki:1
kurczakok. 300 g
wołowinykilka
marchewek2 - 3
pietruszkikawałek
selerakawałek
pora1
cebulakilka ziarenek
ziela angielskiegokilka listków laurowych
sól,
pieprzWykonanie:
Kurczaka umyć i podzielić na porcję.
Wołowinę umyć. Warzywa umyć i obrać.
Cebulę opalić na ogniem (jeśli macie kuchenkę indukcyjną zapraszam tutaj). Do garnka wlać
wodę (około 3 - 4 litry). Włożyć
mięso i zagotować. Zdjąć szumowiny i zmniejszyć ognień na minimalny. Po 20-30 minutach dodać przygotowane warzywa, ziele i liść. Gotować dalej na małym ogniu przez około 2 godziny. Rosół ma tylko lekko pykać, nie powinien się gotować. Doprawiamy do smaku. Podajemy z
marchewką z rosołu (jeśli lubimy),
makaronem,
natką pietruszki i
koperkiem.