ßßß Cookit - przepis na Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

nazwa

Wykonanie

Barszcz ukraiński to zupa, która mój mąż wspomina z przedszkola. Twierdzi, że tak dobrej jak tam nigdy już nie jadł. Ta, robiona głównie przez niego jest pyszna, chociaż pewnie nic nie jest w stanie dorównać wspomnieniom z dzieciństwa.
Nie podaję w przepisie ilości składników. Wszystko zależy od tego jak gęstą zupę lubicie i w jakim garnku ją gotujecie. Ta była gotowana w 5 litrowym garnku. Daliśmy 5 buraczków, podobną ilość ziemniaków i 300 g fasoli.
Składniki:
udko
włoszczyzna
fasola jaś
buraczki czerwone
ziemniaki
sok z cytryny
sól, pieprz
śmietana
Wykonanie:
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na całą noc.
Następnego dnia umyć udo, zalać wodą, zagotować i zebrać szumowiny. Gotować przez jakiś czas a następnie dodać namoczoną i odcedzoną fasolę. W między czasie wyszorować buraczki. Włożyć do garnka z wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do zupy dodać obraną i umytą włoszczyznę (marchew można pokroić). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pogotować. Pod koniec dodać starte na tarce buraczki. Gotować uważając aby barszcz się nie zagotował. Dodać sok z cytryny, doprawić do smaku. My śmietanę dodajemy już na talerzu, ale można zabielić całą zupę. Posypać natką pietruszki.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/03/Barszcz-ukrainski.html