Wykonanie
Oto jedna z moich ulubionych zup. Nigdy nie mam jej dość, mimo iż jest naprawdę sycąca i zawsze najadam się nią jak bączek. Oczywiście stanowi wtedy pełen obiad ;-) Nie
będę nic więcej o niej pisała - po prostu musicie sami spróbować :-)150 g drobnej
fasoli Jaś5
buraczków2-3
ziemniaki1 litr rosołu200 g dowolnej
kiełbasy2 łyżki
olejusok z cytryny (ew. kwasek
cytrynowy)1 ząbek
czosnku lub
czosnek granulowany1-4 łyżki gęstej
śmietanysólpieprzFasolę płuczemy i namaczamy na noc.Rano
fasolę zalewamy świeżą
wodą i gotujemy do miękkości.
Buraki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie paseczki - zalewamy rosołem i gotujemy 15 minut.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do
buraków i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy
fasolę - razem z
wodą w której się gotowała.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym
oleju i dodajemy do zupy. Wszystko razem zagotowujemy i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.
Śmietanę dodajemy albo do całej zupy, albo do każdej porcji oddzielnie - zależnie od naszych upodobań.SMACZNEGO :-)