ßßß Cookit - przepis na Bananowa tarta tatin

Bananowa tarta tatin

nazwa

Wykonanie

Zostało mi pół arkusza ciasta francuskiego z tych tartaletek . Zrobić powtórkę? No niby można, ale może coś nowego? Tylko co. A Ainsley*? Dawno do niego nie zaglądałam. Zajrzałam. To było to. Przypomniał mi się smak flambirowanych bananów w rumie. Te też trzeba kiedyś powtórzyć, tylko czy jeszcze pamiętam?
* Robiłam z połowy porcji. W oryginale jest pieczona jako jedna, w formie 23 cm.
Składniki na 3 - 4 tartaletki:
ok. 100 g gotowego ciasta francuskiego
50 g masła
85 g drobnego cukru trzcinowego
3 banany (moje były małe)
2 łyżki rumu (dałam cytrynowy ekstrakt rumowy)
sok z połowy cytryny
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (dałam przyprawę do piernika)
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Masło stopić razem z cukrem, aż wszystko się ładnie połączy. Od czasu do czasu pomieszać. Gotować przez 2 - 3 minuty, aż powstanie złocisty karmel.
Banany obrać i pokroić w plastry. Skropić połową soku z cytryny. Dodać rum oraz przyprawę do gotującego się karmelu. Pomieszać. Włożyć banany i wymieszać, aby wszystkie ładnie pokryły się karmelem.
W między czasie rozwałkować ciasto francuskie. Wyciąć okręgi odrobinę większe od foremek do tartaletek. Banany przełożyć do foremek. Nakryć płatem ciasta. Brzegi ciasta wetknąć między banany a brzeg foremki tak, aby po upieczeniu stworzyły rant tarty. Piec około 20 minut, aż ciasto się zezłoci.
Upieczone tarty zostawić na kilka minut w foremkach. Następnie delikatnie podważyć brzegi nożem i przełożyć ba talerzyki.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/01/Bananowa-tarta-tatin.html