ßßß Cookit - przepis na Pascha żurawinowa

Pascha żurawinowa

nazwa

Wykonanie

Kolejna pascha. Jeśli nie robiliście jej nigdy, warto spróbować. Jak dla mnie to najlepszy deser na święta. A do tego, jeśli umiecie zrobić wersję podstawową, daje duże pole do manewru. Cokolwiek sobie nie zamarzycie, można do niej dodać. Powstaje w ten sposób mnóstwo wersji i każda wspaniała. Tym razem wersja dla tych, co boją się produkcji domowego twarogu, lub nie mają na to czasu.
Składniki:
75 dag tłustego sera
15 dag masła
25 dag cukru pudru
5 żółtek ugotowanych na twardo
żurawina suszona (według uznania, dałam około szklanki)
Wykonanie:
Ser zemleć razem z żółtkami. Masło ucierać, dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać stopniowo zmielony ser i nadal ucierać. Na koniec dodać pokrojoną żurawinę. Całość przełożyć do foremki (lub kilku mniejszych, tak jak u mnie). Przykryć folią, wierzch obciążyć i wstawić na noc do lodówki.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/04/Pascha-zurawinowa.html