ßßß Cookit - przepis na Sernik Wielkanocny

Sernik Wielkanocny

nazwa

Wykonanie

Razem z mamą zawsze w święta pieczemy ciasta z przepisów najczęściej mojej babci i prababci. Mam wrażenie, że zawsze robimy wszystko na ostatnią chwilę, dlatego też dopiero niedawno wyjęłyśmy z piekarnika sernik.
Sernik jest pyszny, słodyczy dodają mu żurawina i rodzynki i w 100% robiony był przez moją mamę, także wszelkie zachwyty proszę kierować w jej stronę, szczególnie że połączyła trzy przepisy żeby wyszedł taki idealny. :)
1 kg tłustego sera mielonego do sernika
7 jajek - żółtek i osobno ubitej piany
250 g stopionego masła
ok 200 - 230 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemnaczanej
1 laska wanilii
garść suszonej żurawiny i rodzynek
Żółtka utrzeć z cukrem. Laskę wanilii należy przeciąć wzdłuż i wyskrobać środek, który dodać do żółtek. Po trochu dodawać sera i dalej ucierać na pulchną masę. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i masło. Wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do masy. Następnie obtoczone w mące bakalie dosypać i lekko wymieszać całość.
Wylać na natłuszczoną blachę i piec w 180 stopniach przez ok 35-55 min (w zależności od wielkości blachy - wysokości ciasta).
Smacznego! :)
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2013/03/wielkanocny-sernik.html