ßßß Cookit - przepis na Placuszki korzenne

Placuszki korzenne

nazwa

Wykonanie

Nie było planów, żeby powstały, ale jak tylko zobaczyłam to śniadanie u Serwusowej, od razu wstałam od komputera i zrobiłam. Serwusowa nie odmierzała żurawiny, ja poszłam dalej i nie odmierzałam niczego (ciasto robiłam na oko, na podstawie mojego sprawdzonego przepisu). Najzwyczajniej nie miałam na to czasu. Nie miałam też czasu na zrobienie masła piernikowego, powstał więc sos. Niebo w gębie. Placuszki w ramach Korzennego Tygodnia.
Składniki na placuszki:
75 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jabłko
1 garść suszonej żurawiny
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1 łyżka oleju
ok 150 g mleka
szczypta przyprawy do piernika
Składniki na sos:
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
2 szczypty przyprawy do piernika
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek, cukier. Dodajemy rozbełtane jajko, olej i dolewamy stopniowo mleko. Mieszamy dokładnie. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ciasta razem z żurawinami. Smażymy na patelni (ja bez użycia tłuszczu) z dwóch stron. W między czasie w garnuszku rozpuszczamy masło z miodem i przyprawą. Usmażone placuszki polewamy powstałym sosem.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/11/Placuszki-korzenne.html