ßßß Cookit - przepis na Muffinki dyniowo-jabłkowe z kruszonką

Muffinki dyniowo-jabłkowe z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Dzisiaj piątek, weekendu początek :-). Jeszcze miejmy nadzieję, że słońce będzie przygrzewać i będziemy mogli się cieszyć "Złotą polską jesienią". Zatem w sobotni ranek, upieczcie te babeczki i zabierzcie na spacer jako przekąskę.
Jabłka i dynia doskonale się wspólnie komponują, przyprawa do dań z dyni podkreśla ich smak, dodając lekkiej pikanterii. Babeczki są wilgotne, a kruszonka tradycyjnie występująca na ciastach drożdżowych dodaje im chrupkości.
Ciasto również można upiec w podłużnej keksowej foremce, sprawdzałam :-).
Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
100 g dyni (bez skórki i pestek)
2 jabłka
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki domowej przyprawy do dań z dyni
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 jajka
4 łyżki oleju
4 łyżki mleka
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
60 g cukru
60 g masła
Wykonanie:
Mokre składniki łączymy w jednym naczyniu, suche w drugim. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dynię również ścieramy na tarce.
Suche składniki stopniowo dodajemy do mokrych, mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy dynię i jabłka, mieszamy.
Foremki na muffinki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
Przygotowujemy kruszonkę - zagniatamy masło z cukrem i mąką, aż do powstania masy sklejającej się w kulkę. Każdą muffinkę posypujemy niewielką ilością kruszonki.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 20 minut, do suchego patyczka. Na koniec podpiekamy kruszonkę od góry. Studzimy.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/10/muffinki-dyniowo-jabkowe-z-kruszonka.html