ßßß Cookit - przepis na Hummus

Hummus

nazwa

Wykonanie

Na studiach mieszkałyśmy we trzy. Ależ to były cudowne czasy. Teraz mieszkamy w 3 różnych miastach (w tym jedno, bardzo, bardzo daleko), ale raz na jakiś czas się spotykamy. Rzadko w komplecie, ale jednak. Ponieważ ostatnio hummus jadłam w tym najdalszym mieście (z czwartą zresztą kochaną koleżanką), postanowiłam troszkę nawiązać do tamtego spotkania. Na przyjście drugiej z nas (oraz jej męża i naszej wspólnej koleżanki) przygotowałam domowy hummus. Jadłyśmy, śmiałyśmy się i wspominałyśmy. Obiecuję, że zrobię powtórkę na wspólne spotkanie we trzy, w grudniu (uda się, prawda dziewczyny?).
Przepis dodaję do akcji z Widelcem po Azji, a pochodzi on ze strony Kwestia Smaku .
Składniki:
5 łyżek ziaren sezamu
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka oleju sezamowego
mały ząbek czosnku
sok z połówki cytryny
250 g odsączonej ciecierzycy z puszki
70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody
sól
Wykonanie:
Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć (mają jedynie lekko zbrązowieć). Uprażony sezam ostudzić i zemleć blenderem. Dodać oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować. Do powstałej pasty (tahini) dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z połówki cytryny) i miksować na jednorodną masę dodając pomału ciecierzycę, wodę i sól do smaku.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/11/Hummus.html