ßßß Cookit - przepis na HUMMUS

HUMMUS

nazwa

Wykonanie

Jedno z najpopularniejszych dań kuchni bliskiego wschodu. Świetny do maczania warzyw, smarowania chlebka pita lub po prostu zwykłych kanapek. Niesamowicie zdrowy i pożywny. Długo przymierzałam się do przyrządzenia hummusu, jednak zawsze na drodze stawała mi konieczność dodania pasty tahini- nie mogłam nigdzie jej dostać. Tak więc, gdy dowiedziałam się, że mogę zrobić ją sama, z sezamu, nie zwlekałam dłużej. Teraz zawsze gdy mam w szafce ciecierzycę wiem, że za chwilę będę miała i hummus.
Składniki:
250 g odsączonej ciecierzycy z puszki
5 łyżek sezamu
2 łyżki oliwy extra virgine
1 łyżka oleju sezamowego
mały ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
70-80 ml zimnej wody
Wykonanie:
1. Na suchej patelni upraż sezam na złoty kolor, mieszając go co jakiś czas.
2. Ostudzony sezam dokładnie zmiel, wlej oliwę i dokładnie zmiksuj.
3. Do powstałej pasty (tahini) dodaj czosnek, sok z cytryny i olej sezamowy.i miksuj na jednolitą masę dodając pomału ciecierzycę, wodę i sól do smaku.
4. Jeśli będziesz przechowywać hummus w lodówce, polej wierzch oliwą nie wyschnie.
Smacznego!
(źródło)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/06/hummus.html