ßßß Cookit - przepis na Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam mrożone truskawki. Ten przepis, w wersji bez cytryny i z cukrem, wykorzystuję też do zamrażania truskawek na zimę. Potem są jak znalazł do placuszków.
Składniki:
1 kg truskawek
5 łyżek syropu z fiołków (ew. miodu)
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Umyte i odszypułkowane truskawki miksujemy z syropem. Dodajmy sok z całej cytryny i ponownie miksujemy. Wlewamy do maszyny do lodów. Jeśli nie mamy maszyny wlewamy do pojemnika. Sorbet miksujemy przynajmniej co godzinę. Zamrażamy przez 6 godzin. Przed podaniem wyjmujemy, żeby sorbet nieco odtajał.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/06/Sorbet-truskawkowy.html