ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy z syropem z kwiatów bzu

Dżem truskawkowy z syropem z kwiatów bzu

nazwa

Wykonanie

Sok z tym połączeniem już był, teraz pora na dżem. Nie jestem w stanie przekazać Wam smaku ale powiem tylko, że jest na prawdę rewelacyjny. Jeżeli macie możliwość zrobienia syropu z kwiatów bzu to koniecznie połączcie go z truskawką. Nabierze bardzo fajnego smaku.
Składniki:
4 kg truskawek
1,5 kg cukru
600 ml syropu z kwiatów bzu
1 cytryna
4 Żelfixy 2:1
Truskawki przepłukać, oczyścić z szypułek, większe przekroić na połówki. Zasypać cukrem, dodać wyciśnięty sok z 1 cytryny. Odstawić na 15 minut (truskawki puszczą sok). Zmielić blenderem - nie jest to konieczność, ja to robię ze względu na kapryśne córeczki, które widząc kawałki truskawek w dżemie kręcą nosem. Dodać syrop z kwiatów bzu i Żelifxy. Gotować minutę od momentu zagotowania. Zebrać wierzchnią piankę i przekładać do czystych słoiczków, do 3/4 wysokości. Szczelnie zamknąć odwrócić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić na 20 minut. Powinny się zawekować ale jeżeli chcecie mieć pewność to wystarczy pasteryzować 10 minut.
Z podanej ilości składników uzyskałam 28 różnej pojemności słoiczków. Małych 170 ml i większych 310 ml.
Polecam :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/06/dzem-truskawkowy-z-syropem-z-kwiatow-bzu.html