Wykonanie
Sok z tym połączeniem już był, teraz
pora na
dżem. Nie jestem w stanie przekazać Wam smaku ale
powiem tylko, że jest na prawdę rewelacyjny. Jeżeli macie możliwość zrobienia
syropu z kwiatów bzu to koniecznie połączcie go z
truskawką. Nabierze bardzo fajnego smaku.
Składniki:4 kg
truskawek1,5 kg
cukru600 ml
syropu z kwiatów bzu1
cytryna4 Żelfixy 2:1
Truskawki przepłukać, oczyścić z szypułek, większe przekroić na połówki. Zasypać
cukrem, dodać wyciśnięty sok z 1
cytryny. Odstawić na 15 minut (
truskawki puszczą sok). Zmielić blenderem - nie jest to konieczność, ja to robię ze względu na kapryśne córeczki, które widząc kawałki
truskawek w
dżemie kręcą nosem. Dodać
syrop z kwiatów bzu i Żelifxy. Gotować minutę od momentu zagotowania. Zebrać wierzchnią piankę i przekładać do czystych słoiczków, do 3/4 wysokości. Szczelnie zamknąć odwrócić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić na 20 minut. Powinny się zawekować ale jeżeli chcecie
mieć pewność to wystarczy pasteryzować 10 minut.Z podanej ilości składników uzyskałam 28 różnej pojemności słoiczków. Małych 170 ml i większych 310 ml.Polecam :)