Wykonanie
Ciasto inne niż wszystkie, bułeczki też. Dzieciaki wyliczały sobie nawzajem kto zjadł więcej :) Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej Zofii Miętkiewicz.
Składniki:2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 mały kubek
twarożku homogenizowanego1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
cukru1/4 szklanki
oleju20 g
cukru waniliowego3
jabłka1
jajkoWykonanie:
Jabłka obrać, pokroić, dodać
cukier waniliowy, rozgotować i ewentualnie dosłodzić do smaku.
Twarożek utrzeć z resztą
cukru, dodając
mleko,
olej i
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrobić na gładką masę, podzielić na 16 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt. Połowę prostokątów naciąć po 3 poprzeczne paski. Na całe prostokąty nałożyć
mus jabłkowy. Przykryć naciętymi prostokątami. (Ja swoje podzieliłam na 8 kawałków, przecięłam je w połowie i skleiłam). Brzegi skleić
białkiem. Wierzch każdej bułeczki posmarować
żółtkiem roztrzepanym z łyżką
wody. Piec 15 minut (ja piekłam około 25 minut) w 200 stopniach./wydrukuj przepis/