Wykonanie
Wreszcie pokażę do czego wykorzystałam pokazane już sosy.
Kurczak jest przepyszny, delikatny, nie za ostry. Ja skorzystałam z patelni grillowej, ale już nie
mogę doczekać się lata, kiedy będzie można wykorzystać sos do prawdziwego grilla. Przepis znalazłam na stronie z przepisami zainspirowanymi kuchnią azjatycką i dlatego też dodaję go do akcji Ireny i Andrzeja .
Składniki:1/3 filiżanki
sosu słodko-kwaśnego1/4 filiżanki
wody3 łyżki
sosu hoisin1 1/2 łyżeczki ziaren
sezamu (można uprażyć)1 ząbek
czosnku, zmiażdżony1 łyżeczka utartego
imbiru lub 1/4 łyżeczki
imbiru w proszku1/4 do 1/2 łyżeczki orientalnego sosu
chili3 małe
piersi z kurczaka (ja użyłam 2 większe podwójne i przekroiłam grubsze części na pół)Wykonanie:Najpierw zrobić sos. W małym garnuszku wymieszać wszystkie składniki poza
kurczakiem. Zagotować na średnim ogniu często mieszając, zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem przez 3 minuty. Odstawić.
Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posmarować kawałki
kurczaka z każdej strony sosem. Grillować z każdej strony przez kilka minut, tak aby
mięso było delikatne, ale nie było już różowe w środku (trzeba uważać, bo sos sprawia, że wydaje nam się, że
mięso jest już gotowe, chociaż jeszcze nie jest ).W garnuszku podgrzać pozostały sos. Podawać z
kurczakiem./wydrukuj przepis/