Wykonanie
Składniki:450 g
mąki chlebowej1/2 łyżeczki
soli25 g
drożdży140 ml letniego
mleka wymieszanego z
wodą75 g miękkiego
masła75 g drobnego
cukru2 łyżki drobno utartej
skórki z cytryny2 łyżki drobno utartej skórki z
pomarańczy2
jajka15 ml
brandy15 ml
wody pomarańczowej1
białko - na glazuręDo ozdoby:
mieszanka kandyzowanych owocówpłatki migdałówWykonanie:Przesiać
mąkę i
sól do miski i zrobić wgłębienie. W drugiej misce wymieszać
drożdże z
mlekiem i
wodą, aż
drożdże się rozpuszczą. Wlać mieszankę do
mąki i delikatnie mieszać łyżką dodać
mąki, aż mieszanka
drożdże się zagęści. Posypać odrobiną pozostałej
mąki i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż
drożdże zaczną bomblować.Robotem ubić
masło i
cukier aż będzie puszyste. Odstawić.Skórki
cytrusów,
jajka,
brandy i
wodę pomarańczową dodać do
mąki i wymieszać drewnianą łyżką aż powstanie lepkie ciasto. Jedną ręką ubijać ciasto, aż stanie się dość gładkie. Stopniowo dodawać
masło i nadal ubijać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ponieważ mam problemy z nadgarstkiem robiłam to wszystko w robocie). Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 1/5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.Odgazować ciasto i wyłożyć na omączoną powierzchnię. Delikatnie wyrabiać przez około 2 - 3 minuty. W tym momencie możemy dodać srebrną
monetę do ciasta. Rozwałkować ciasto na długi prostokąt o wymiarach 66 na 13 cm (mi niestety nie udało się zrobić tego idealnie i dlatego ciasto nie było wszędzie tej samej grubości). Ciasto zwijać jak roladę, tak aby powstał 66 cm wałek. Ułożyć złączeniem do dołu na blasze wysmarowanej tłuszczem (ja użyłam papieru do pieczenia) i dwa końce złączyć razem, tak aby powstał okrąg. Przykryć naoliwioną folią i odstawić na kolejną godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość (u mnie trwało to znacznie krócej). W
między czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posmarować ubitym
białkiem i udekorować
owocami i
płatkami migdałów. Piec 30-35 minut aż ciasto urośnie i zbrązowieje. Wyłożyć na kratkę do wystygnięcia.