ßßß Cookit - przepis na Chleb dwunastej nocy

Chleb dwunastej nocy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
450 g mąki chlebowej
1/2 łyżeczki soli
25 g drożdży
140 ml letniego mleka wymieszanego z wodą
75 g miękkiego masła
75 g drobnego cukru
2 łyżki drobno utartej skórki z cytryny
2 łyżki drobno utartej skórki z pomarańczy
2 jajka
15 ml brandy
15 ml wody pomarańczowej
1 białko - na glazurę
Do ozdoby:
mieszanka kandyzowanych owoców
płatki migdałów
Wykonanie:
Przesiać mąkę i sól do miski i zrobić wgłębienie. W drugiej misce wymieszać drożdże z mlekiem i wodą, aż drożdże się rozpuszczą. Wlać mieszankę do mąki i delikatnie mieszać łyżką dodać mąki, aż mieszanka drożdże się zagęści. Posypać odrobiną pozostałej mąki i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną bomblować.
Robotem ubić masło i cukier aż będzie puszyste. Odstawić.
Skórki cytrusów, jajka, brandy i wodę pomarańczową dodać do mąki i wymieszać drewnianą łyżką aż powstanie lepkie ciasto. Jedną ręką ubijać ciasto, aż stanie się dość gładkie. Stopniowo dodawać masło i nadal ubijać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ponieważ mam problemy z nadgarstkiem robiłam to wszystko w robocie). Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 1/5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Odgazować ciasto i wyłożyć na omączoną powierzchnię. Delikatnie wyrabiać przez około 2 - 3 minuty. W tym momencie możemy dodać srebrną monetę do ciasta. Rozwałkować ciasto na długi prostokąt o wymiarach 66 na 13 cm (mi niestety nie udało się zrobić tego idealnie i dlatego ciasto nie było wszędzie tej samej grubości). Ciasto zwijać jak roladę, tak aby powstał 66 cm wałek. Ułożyć złączeniem do dołu na blasze wysmarowanej tłuszczem (ja użyłam papieru do pieczenia) i dwa końce złączyć razem, tak aby powstał okrąg. Przykryć naoliwioną folią i odstawić na kolejną godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość (u mnie trwało to znacznie krócej). W między czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posmarować ubitym białkiem i udekorować owocami i płatkami migdałów. Piec 30-35 minut aż ciasto urośnie i zbrązowieje. Wyłożyć na kratkę do wystygnięcia.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/01/Chleb-dwunastej-nocy.html