Wykonanie
Zobaczyłam ją na stronie ArtKulinaria (oni też brali udział w akcji Kulinarni Blogerzy dla Kubusia) i ślinka mi pociekła. Wiedziałam, że się pojawi i wiedziałam też, że połączenie dyni z
pomarańczą jest wspaniałe, a dyni z
jabłkiem rewelacyjne. Niestety nieco za mało odparowałam farsz i za mało podpiekłam dół. Sami rozumiecie, że kruchego w związu z tym nie było, ale nie szkodzi. Ciasto zjedzone (chociaż nie wszystki smakował farsz, ale co poradzić.)
Składniki na kruche ciasto:300 g
mąki pszennej200 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtkaSkładniki na farsz
owocowy:600 g pokrojonej w kostkę dyni600 g pokrojonych w kostkę
jabłek2 średnie całe
pomarańcze, z jak najcieńszą skórką2 łyżki
masła3 łyżki
brązowego cukru150 ml
wodyWykonanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i ustawić program pieczenia góra/dół. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Z papieru do pieczenia wyciąć koło do wyłożenia dna oraz paski o szerokości takiej, jak wysokość rantu tortownicy.Ciasto kruche:
mąkę przesiać na stolnicę, wsypać
cukier, nałożyć zimne
masło i posiekać nożem. Dodać
żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Wyciągnąć dno tortownicy, nałożyć na nie folię spożywczą i rozwałkować jedną część ciasta na koło o średnicy tego dna. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Formę złożyć i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Delikatnie posmarować
masłem. Na dnie równo rozłożyć drugą część ciasta kruchego i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, do lekkiego zrumienienia.Farsz:Pokrojoną w kostkę
dynię włożyć do rondelka wraz z 1 łyżką
masła i 1 łyżką
cukru. Krótko przesmażyć, dodać
wodę, przykryć i dusić, aż zacznie mięknąć. Zdjąć przykrywkę i dalej dusić do odparowania
wody.Na dużej patelni przesmażyć pokrojone w kostkę
jabłka wraz z łyżką
masła i dwiema łyżkami
cukru.Do garnka z
wodą włożyć całe, wyczyszczone
pomarańcze . Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Następnie odlać
wodę, zalać wrzątkiem i gotować następne 5 minut. Czynność z odlewaniem
wody powtórzyć jeszcze raz. Całkowity czas gotowania
pomarańczy to około 20 minut, w zależności od ich wielkości. W trakcie gotowania
pomarańczy nie wolno nakłuwać. Miękkość sprawdzamy poprzez naciśnięcie
owocu. Po ugotowaniu
pomarańczy studzimy je, a następnie mielimy w maszynce z sitkiem o dużych otworach.Do
jabłek dodajemy
dynię, przesmażamy razem, odparowujemy, a pod koniec dodajemy zmieloną
pomarańczę. W razie potrzeby masę
owocową dosładzamy i studzimy, aby była ciepła a nie gorąca.Boki foremki z upieczonym
spodem wykładamy paskami papieru do pieczenia. Wkładamy masę
owocową, dociskamy i równamy wierzch. Przykrywamy kołem z kruchego ciasta, które wcześniej włożyliśmy do lodówki.
/wydrukuj przepis/