Wykonanie
Jesienna
dynia z
jabłkami i
pomarańczą. Soczyste
owoce zamknięte w kruchym cieście.Ta szarlotka z każdym dniem nabiera głębszego aromatu
pomarańczy. I jak każda lubi towarzystwo
bitej śmietany lub
lodów śmietankowych.Pamiętajcie, aby przed połączeniem
owoców zadbać o dobre ich odparowanie podczas smażenia/duszenia. Wówczas ciasto kruche nie namoknie od nadmiaru
soków, a owocowa masa będzie miała idealną do krojenia konsystencję.Polecam również:przepisy na
jabłka,
dynię oraz
pomarańczęciasto kruche - wskazówki i poradyprzepisy na najlepsze ciasto kruche na
spody, tarty i tartaletki(na foremkę o średnicy 24-26 cm)Składniki na kruche ciasto:300 g
mąki pszennej200 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtkaSkładniki na farsz
owocowy:600 g pokrojonej w kostkę dyni600 g pokrojonych w kostkę
jabłek2 średnie całe
pomarańcze, z jak najcieńszą skórką2 łyżki
masła3 łyżki
brązowego cukru150 ml
wodyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i ustawić program pieczenia góra/dół. Przygotować tortownicę o średnicy 24-26 cm. Z papieru do pieczenia wyciąć koło do wyłożenia dna oraz paski o szerokości takiej, jak wysokość rantu tortownicy.Ciasto kruche:
mąkę przesiać na stolnicę, wsypać
cukier, nałożyć zimne
masło i posiekać nożem. Dodać
żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Wyciągnąć dno tortownicy, nałożyć na nie folię spożywczą i rozwałkować jedną część ciasta na koło o średnicy tego dna. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Formę złożyć i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Delikatnie posmarować
masłem. Na dnie równo rozłożyć drugą część ciasta kruchego i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, do lekkiego zrumienienia. Całkowicie ostudzić.Farsz:Pokrojoną w kostkę
dynię włożyć do rondelka wraz z 1 łyżką
masła i 1 łyżką
cukru. Krótko przesmażyć, dodać
wodę, przykryć i dusić, aż zacznie mięknąć. Zdjąć przykrywkę i dalej dusić do odparowania
wody.Na dużej patelni przesmażyć pokrojone w kostkę
jabłka wraz z łyżką
masła i dwiema łyżkami
cukru.Do garnka z
wodą włożyć całe, wyczyszczone
pomarańcze . Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Następnie odlać
wodę, zalać wrzątkiem i gotować następne 5 minut. Czynność z odlewaniem
wody powtórzyć jeszcze raz. Całkowity czas gotowania
pomarańczy to około 20 minut, w zależności od ich wielkości. W trakcie gotowania
pomarańczy nie wolno nakłuwać. Miękkość sprawdzamy poprzez naciśnięcie
owocu. Po ugotowaniu
pomarańczy studzimy je, a następnie mielimy w maszynce z sitkiem o dużych otworach.Do
jabłek dodajemy
dynię, przesmażamy razem, odparowujemy, a pod koniec dodajemy zmieloną
pomarańczę. W razie potrzeby masę
owocową dosładzamy i studzimy, aby była ciepła a nie gorąca.Boki foremki z upieczonym i wystudzonym
spodem wykładamy paskami papieru do pieczenia. Wkładamy masę
owocową, dociskamy i równamy wierzch. Przykrywamy kołem z kruchego ciasta, które wcześniej włożyliśmy do lodówki.Ciasto włożyć do piekarnika i piec około 30 minut, kontrolując wierzch placka. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Zdjąć boki formy i papier. Posypać obficie
cukrem pudrem.
,Składnik główny:
jabłka,Składnik główny:
dynia,Składnik główny:
pomarańcza,Składnik główny:
pomarańcze,Składnik główny:ciasto kruche,Rodzaj dania:Ciasto,