ßßß
Składniki:1 kg obranej i pokrojonej w kawałki dyni1 kg obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kawałki jabłekok. 1 szklanka cukru (w zależności od słodkości jabłek)1 łyżka mixed spiceok. 15 goździkówWykonanie:Pokrojoną dynię wrzucamy do garnka i podlewamy szklanką, dwiema wody. Gotujemy mieszając od czasu do czasu. Kiedy dynia trochę się rozpadnie dorzucamy pokrojone jabłka i goździki i dalej gotujemy. Należy sprawdzać czy nie trzeba dolać odrobiny wody (ja raz dolewałam). Mieszamy od czasu do czasu. Kiedy owoce już się prawie całkowicie rozpadną wyławiamy goździki i dosypujemy cukier i mixed spice, mieszamy i ewentualnie dosładzamy. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gorący dżem wkładamy do gorących słoików (ja moje piekę kiedy owoce się gotują, w temperaturze 100 stopni) i zakręcamy wygotowanymi zakrętkami.
/wydrukuj przepis/