Wykonanie
Składniki: (na 7 słoików 0,9l)1kg100g
jabłek (9 sztuk),1kg300g
gruszek (12 sztuk),7
goździków,14 łyżek
cukru.Przygotowanie:
Owoce przekroić na 4 kawałki i wykroić z nich twarde części.
Owoce powkładać do słoików. W 1l przegotowanej
wody rozpuścić
cukier i zalać
owoce, rozlać po równo. Uzupełnić słoiki przegotowaną
wodą. Osuszyć nakrętki i górę słoików, mocno zakręcić. Na dno garnka położyć ściereczkę i postawić słoiki. Nalać zimnej
wody tak by przykryła 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 15minut. Wyjąć z garnka słoiki, postawić je na ściereczce nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu odwrócić słoiki i schować w odpowiednie miejsce, np. w spiżarni.