ßßß Cookit - przepis na Kompot z jabłek i gruszek

Kompot z jabłek i gruszek

nazwa

Wykonanie

Składniki: (na 7 słoików 0,9l)
1kg100g jabłek (9 sztuk),
1kg300g gruszek (12 sztuk),
7 goździków,
14 łyżek cukru.
Przygotowanie:
Owoce przekroić na 4 kawałki i wykroić z nich twarde części. Owoce powkładać do słoików. W 1l przegotowanej wody rozpuścić cukier i zalać owoce, rozlać po równo. Uzupełnić słoiki przegotowaną wodą. Osuszyć nakrętki i górę słoików, mocno zakręcić. Na dno garnka położyć ściereczkę i postawić słoiki. Nalać zimnej wody tak by przykryła 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 15minut. Wyjąć z garnka słoiki, postawić je na ściereczce nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu odwrócić słoiki i schować w odpowiednie miejsce, np. w spiżarni.
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2016/01/kompot-z-jabek-i-gruszek.html