ßßß Cookit - przepis na Gruszki w galaretce jabłkowej

Gruszki w galaretce jabłkowej

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
gruszki 400 gramów
jabłka 1 kilogramów
cukier 650 gramów
cukier waniliowy 0,5 łyżek deserowych
Wykonanie:
Umyte słodko-kwaśne jabłka pokroić w cząstki, usunąć gniazda nasienne (nie obierać) i ułożyć w dużym rondlu. Zalać wodą tak, by całkowicie je przykryła i gotować na malym ogniu do miękkości, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do następnego dnia.
Jabłka przetrzeć przez sito, dodać cukier i gotować na małym ogniu 20 minut, mieszając.
Obrane gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać rozgotowane jabłka, mieszając, gotować jeszcze 20 minut. Pod koniec gotowania dodać cukier waniliowy i wymieszać.
Gorący mus przełożyć do wyparzonych słoików i mocno je zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Galaretkę gruszkowo-jabłkową można dodawać do ciast i deserów lub do pieczywa albo jako samodzielny deser.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Przetwory weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10139/Gruszki-w-galaretce-jablkowej