Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
gruszki 400 gramów
jabłka 1 kilogramów
cukier 650 gramów
cukier waniliowy 0,5 łyżek deserowychWykonanie:Umyte słodko-kwaśne
jabłka pokroić w cząstki, usunąć gniazda nasienne (nie obierać) i ułożyć w dużym rondlu. Zalać
wodą tak, by całkowicie je przykryła i gotować na malym ogniu do miękkości, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do następnego dnia.
Jabłka przetrzeć przez sito, dodać
cukier i gotować na małym ogniu 20 minut, mieszając.Obrane
gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać rozgotowane
jabłka, mieszając, gotować jeszcze 20 minut. Pod koniec gotowania dodać
cukier waniliowy i wymieszać.Gorący mus przełożyć do wyparzonych słoików i mocno je zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Galaretkę gruszkowo-
jabłkową można dodawać do ciast i deserów lub do
pieczywa albo jako samodzielny deser.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia Polska
Przetwory weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: