ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegogruszki 400 gramówjabłka 1 kilogramówcukier 650 gramówcukier waniliowy 0,5 łyżek deserowychWykonanie:Umyte słodko-kwaśne jabłka pokroić w cząstki, usunąć gniazda nasienne (nie obierać) i ułożyć w dużym rondlu. Zalać wodą tak, by całkowicie je przykryła i gotować na malym ogniu do miękkości, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do następnego dnia.Jabłka przetrzeć przez sito, dodać cukier i gotować na małym ogniu 20 minut, mieszając.Obrane gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać rozgotowane jabłka, mieszając, gotować jeszcze 20 minut. Pod koniec gotowania dodać cukier waniliowy i wymieszać.Gorący mus przełożyć do wyparzonych słoików i mocno je zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce.Galaretkę gruszkowo-jabłkową można dodawać do ciast i deserów lub do pieczywa albo jako samodzielny deser.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPrzetwory weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: