Wykonanie
Domowy
mus jabłkowy doskonały do szarlotki i innych ciast, wszelkich deserów i tym podobnych smakowitych dań. W sezonie kiedy
jabłka są najsmaczniejsze przygotowuję go dość sporo, zaprawiony w słoikach przetrwa całą zimę, a nawet dwie :) Polecam :)Składniki ( na 2 słoje 0 . 9 litra )-
jabłka 2-2.5 kg-
cukier waniliowy-
cukierWykonanieObrane ze skórki i wydrążone z pestek
jabłka kroję, lub szatkuję na plasterki. Wrzucam na rozgrzaną dużą, głęboką patelnię, mieszam chwilkę, dodaję małą paczkę
cukru waniliowego, 1-2 płaskie łyżki
cukru ( w zależności od słodkości
jabłek ) Mieszam, zmniejszam ogień i chwilkę około 3-5 minut podsmażam.Gorące przekładam do umytych i wyprażonych słoików, zakręcam szczelnie pokrywką.Pasteryzuję od zagotowania się
wody w garnku ok. 2-3 minuty. Po ostygnięciu przekładam w chłodne miejsce.Smacznego :)