ßßß Cookit - przepis na Konfitura z jarzębiny z gruszkami

Konfitura z jarzębiny z gruszkami

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pin It
Kiedyś owocom jarzębiny przypisywało się właściwości lecznicze i magiczne..., dziś głównie kojarzy się jesienią i koralami robionymi w przedszkolu :). Owoce jarzębiny zawierają sporo cukrów, kwasów organicznych, pektyn i składników mineralnych. Maja tyle samo witaminy C co cytrusy i 2 razy więcej beta karotenu niż marchew !
Konfitura z tych owoców jest wyrafinowanym dodatkiem do dań mięsnych, dziś niestety zapomnianym... Kiedyś korale jarzębiny zbierano po pierwszych przymrozkach, w ten sposób pozbywano się z owoców kwasu parasorbinowego. Proces mrożenia eliminuje ten kwas, a co za tym idzie goryczkę jarzębiny. Ja nie czekałam do przymrozków, tylko jarzębinę zamroziłam :).
Składniki:
650 g jarzębiny
4 gruszki
2 jabłka
600 g cukru
1 szklanka wody
Wykonanie:
Jarzębinę wkładamy na 2 dni do zamrażarki, po czym ją rozmrażamy.
W garnku gotujemy syrop z cukru i wody. Na gorący syrop wrzucamy jarzębinę i trzymamy na ogniu, aż się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia. Czynność tę powtarzamy 2 razy. Jarzębina powinna nasiąknąć syropem i ściemnieć.
Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazdka, kroimy w ósemki i wrzucamy do gorącej konfitury. Smażymy na małym ogniu około 15-20 minut, po czym przekładamy do wyparzonych słoików. Studzimy odwrócone denkami do dołu. Konfitura zawiera dużo cukru, nie wymaga więc pasteryzowania.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/10/konfitura-z-jarzebiny-z-gruszkami.html