Wykonanie
Jak
pisałam wcześniej, dostałam całą masę
rabarbaru z ogródka od teściowej. Zrobiłam z niego
konfiturę, placek
drożdżowy z kruszonką, no i oczywiście do kompletu nie mogło zabraknąć kompotu. Nie chciałam jednak, by był mocno kwaśny lub zawierał dużą ilość
cukru, gdyż w większości kompot
piją moje dzieci. Zatem
rabarbar posłużył jako dodatek do
jabłek i
gruszek. I w ten sposób kompocik nie był kwaśny, mimo małej ilości
cukru. Polecam takie zestawienie.Dla formalności podaję sposób wykonania, ale chyba każdy go zna.Składniki:- 2
jabłka,- 2
gruszki,- pół gałązki
rabarbaru lub jedna mała,-
woda i
cukier.Sposób wykonania:Wszystkie
owoce kroimy w dowolny kształt i wrzucamy do gorącej
wody. Gotujemy, aż dostatecznie zmiękną, po czym dodajemy
cukier według uznania i mieszamy do jego rozpuszczenia. Podajemy ostudzony.
Przepis dodaję do akcji: