Wykonanie
Znudziły mi się już tradycyjne kotlety, czy to mielone, czy
schabowe, czy z piersi. No dobra, przyznam, że
schabowych nie robiłam chyba
wieki, ale nie zmienia to faktu, że mam już dość. Dlatego jak ujrzałam u Ainsley'a mielone z
piersi z kurczaka, a do tego z cudnymi dodatkami od razu postanowiłam je zrobić. Takie kotlety to trochę kompromis pomiędzy pragnieniami kulinarnymi mojege
męża i syna (czyt. ZWYKŁE
mięso chcemy) a moim znudzeniem.
Składniki:500 g chudego,
mielonego mięsa kurczaka (dałam pierś)2 ząbki
czosnku1
papryczka chilli, bez ziaren, drobno posiekana1 łyżka posiekanej
mięty2 łyżki posiekanej
natki pietruszki lub
kolendry2 łyżeczki
sosu Worcestershire (przy diecie Dukan pominąć)
oliwa do posmarowania
sól,
pieprzWykonanie:Wymieszać
mięso,
czosnek,
chilli,
zioła,
sos Worcestershire i dużo
soli i
pieprzu. Uformować 4 równe burgery, każdy posmarować lekko
oliwą. Rozgrzać grill na średnio gorąco (ja użyłam patelni grillowej). Kotlety grillować po 5 minut z każdej strony aż się równo upieką. Podawać w bułeczkach z
sałatą i
pomidorem.Źródło: Ainsley Harriott's "Low Fat meals in minutes"/wydrukuj przepis/