Wykonanie
Dzisiaj trochę kiczu. Nie planowałam specjalnych wypieków na walentynki, ale Jola mnie zmobilizowała. Przejrzałam moje książki i
doszłam do wniosku, że Babeczki z lukrem Nigelli Lawson z książki "Nigella gryzie" są doskonałe na tę okazję.Zabawa była przednia podczas dekorowania. Sypaliśmy
cukrem i
kakao po całym
stole, dzieciaki wybierały wzorki do dekoracji. A na koniec córcia stwierdziła "Jakie one są słodkie". Babeczki zniknęły w tempie strasznym.
Składniki:125 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia125 g bardzo miękkiego
masła125 g
cukru2
jajka1-2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegokilka łyżek pełnotłustego
mleka (dałam 3)(ewentualnie 1 łyżka
kakao)Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.W misce dokładnie zmiksować wszystkie składniki z wyjątkiem
mleka. Wlać
mleko i dalej miksować aż do uzyskania gładkiego ciasta. Do formy na muffinki włożyć papilotki i do każdego otworu wlożyć po tyle samo ciasta (mniej więcej do połowy otworów). Ja nalałam ciasto do połowy foremek a następnie dodałam 1 łyżkę
kakao do reszty ciasta i wymieszałam. Resztę babeczke zrobiłam o samku
czekoladowym.Babeczki piec 15-20 minut (do suchego patyczka) i wystudzić na kratce.
Ostrym nożem wyrównać górne części babeczek.Składniki na
lukierok. 350 g przesianego
cukru pudrubarwnik spożywczy1 - 2 łyżki gorącej
wodyWymieszać
cukier z
wodą, dodając ją bardzo powoli. Ja robiłam
lukier w 3 kolorach, zamiast barwników używałam: do czarnego lukru używałam
cukru pudru z dodatkiem
kakao, a do różowego zamiast
wody użyłam soku z
malin.Gotowym lukrem posmarować babeczki i udekorować według uznania./wydrukuj przepis/