Wykonanie
Składniki
Biszkopt7 dużych
jajek250 g drobnego
cukru250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiLukier750 g
cukru pudru90 g
kakao70 g niesolonego
masła, pokrojonego1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii220 ml wrzącej
wody250 g
wiórków kokosowychPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
BiszkoptDo miski wbić
jajka i wsypać
cukier, ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością
wody. Ubijać aż masa się ociepli. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać na średnich obrotach miksera, aż masa się ostudzi i będzie bardzo gęsta oraz puszysta jak mus, przez około 5 - 8 minut.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać dwukrotnie. Wsypywać ją w 3 częściach do ubitej masy, mieszając delikatnie szpatułką pomiędzy kolejnymi partiami, aż składniki się połączą. Wraz z pierwszą partią
mąki wlać ekstrakt z
wanilii.Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Studzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć
biszkopt na metalową kratkę i zdjąć papier, całkowicie ostudzić.
LukierDo miski wsypać
cukier puder i
kakao. Dodać
masło, ekstrakt z
wanilii i wrzącą
wodę. Wymieszać na gładką masę. Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością
wody i mieszać powstały
lukier przez 2 - 3 minuty.
Lukier powinien być dość rzadki (w razie potrzeby dodać trochę więcej wrzącej
wody). Im bardziej rozrzedzony będzie
lukier tym głębiej wsiąknie w
biszkopty.
Biszkopt pokroić na 5 pasków, a każdy pasek na 7 równych części. Trzymając miskę z lukrem na garnku z gorącą
wodą, maczać
biszkopty w lukrze za pomocą dwóch widelców. Obtaczać w wysypanych na papier do pieczenia wiórkach
kokosowych i odkładać na metalową kratkę do zastygnięcia.Wskazówki
Biszkopt można przygotować poprzedniego dnia, będzie łatwiejszy do pokrojenia.