ßßß Cookit - przepis na Delikatny biszkopt z masą cytrynową

Delikatny biszkopt z masą cytrynową

nazwa

Wykonanie

Delikatny biszkopt
przełożony masą na bazie
kisielu i galaretki cytrynowej
Ciasto rozpływające się w ustach!
Biszkopt (blaszka o wymiarach 24x36 cm)
6 jajek (żółtka oddzielamy od białek)
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania dodajemy, po jednym, żółtka i dalej ubijamy
Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia składników
Blaszkę o wymiarach 24x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut
Masa cytrynowa
2 opakowania kisielu cytrynowego
1 opakowanie galaretki cytrynowej
20 dag roztopionego masła
Przygotowanie:
Kisiele mieszamy w dwóch szklankach zimnej wody i zagotowujemy
Do garnka z kisielem wlewamy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy, aż masło całkowicie się wchłonie
Odstawiamy do lekkiego stężenia (masa powinna mieć taką konsystencję, żeby dobrze ją było rozkładać na cieście i nie powinna być zbyt gorąca)
Wykonanie:
Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy masą cytrynową. Ciasto odstawiamy w chłodniejsze miejsce, żeby masa całkowicie zastygła.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2015/01/delikatny-biszkopt-z-masa-cytrynowa.html