ßßß Cookit - przepis na Kiszone pomidory

Kiszone pomidory

nazwa

Wykonanie

A kiszone pomidory znacie? kilka lat temu podarowała mi słoik takich pomidorów Nadia, Ukrainka, której córka studiowała w Polsce. Kiszone? pomidory? no nie wiem… Aż w końcu kiedyś mąż na zupę pomidorową przyniósł ze spiżarni słoik pomidorów kiszonych, zamiast pasteryzowanych. Otworzył, zatem nie dało się ich odstawić z powrotem na półkę. Kiszone pomidory są szalenie ciekawe, niezwykłe i absolutnie cudowne do duszenia mięs, na kiszoną zupę pomidorową i do pieczonych mięs na zimno.
Nastał cudowny, cudowny początek jesieni po fantastycznym lecie. Wyleguję się na tarasie z kocicą mruczącą leniwie i słucham niedzielnych, łagodnych dźwięków. Zagapcie się na spadające liście i posłuchajcie "Autumn" Paula Nutiniego ...
Niby taka otwarta jestem na nowe smaki, a czasami przyłapuję się na braku odwagi kulinarnej, tak właśnie było z kiszonymi pomidorami od Nadii. Oczywiście, że mówiła mi od razu jak je jeść - w sałatce, pokrojone wzdłuż do pasztetu albo pieczonych mięs. Ostrzegała, że potem zmiękną i będą raczej do sosów i zupy… Stał słoik na półce w spiżarni, gapił się na mnie dobry rok, w końcu o nim zapomniałam i gdyby nie to omyłkowe otwarcie go przez męża, pewnie wciąż nie miałabym na kiszone pomidory odwagi.
Przekopałam wszystkie stare książki kulinarne, które miałam w domu, ale ani u Szymanderskiej, Łebkowskiego, Czernieckiego, czy Disslowej ani słowa o kiszeniu pomidorów nie było. Kiszenie pomidorów to zwyczaj ukraiński, a w rodzinie Nadii obecny od kilku pokoleń. Trochę mi było głupio odzywać się dopiero ponad rok po otrzymaniu rzeczonego słoja pomidorów, ale zadzwoniłam do Nadii i podziękowałam za podarunek. Przyznałam się, że nie miałam wcześniej odwagi i że pomidory były miękkie i wykorzystałam je do gulaszu wołowego, który dzięki nim uzyskał absolutnie obłędny smak. Nadia przykazała mi żebym zrobiła chociaż kilka pomidorów i wykorzystała je w ciągu pierwszych dwóch miesięcy (póki będą jędrne i twarde) do sałatki lub podała do mięs. Przepis oczywiście pochodzi od niej.
Kiszenie pomidorów jest bardzo proste i nie jest żadną wielką sprawą. Jesień piękna, są cudowne podłużne pomidory na targu, zróbcie chociaż 4 słoiki kiszonych pomidorów, co? Jeśli nie znacie tego smaku, wykażcie się większa odwagą niż ja i po prostu je zróbcie! Ja co roku robię kilka słoików kiszonych pomidorów i odkrywam coraz to nowe dla nich zastosowania.
solanka: 40g soli kamiennej niejodowanej, 1 litr przegotowanej, bardzo ciepłej wody filtrowanej
1 litr solanki wystarcza na 2 słoje poj. 900ml na 1 słoik poj 900ml
6-7 sztuk podłużnych, późno letnich pomidorów odmiany lima (najlepsze będą szczupłe i małe)
1 duży ząbek czosnku
ok 2cm kawałek korzenia chrzanu
niewielki liść chrzanu
1/2 łyżeczki gorczycy
1 liść laurowy
4 ziarna czarnego pieprzu
1 baldach kopru
ćwiartka niedużej cebuli cukrowej
Przygotuj solankę - zagotuj wodę, rozpuść w niej sól i odstaw do przestudzenia - solanka, która zalewać będziesz pomidory ma być bardzo ciepła, ale nie gorąca, by nie odparzyła się skórka pomidorów.
Do każdego słoika włóż pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu ostrugany na wiórki strugaczką do warzyw, kawałek liścia chrzanu (wielkości mniej więcej liścia dębu) gorczycę, liść laurowy, ziarna pieprzy, baldach kopru i cebulę. Pomidory bardzo dokładnie umyj i układaj w słojach ciasno, ale tak, aby ich nie zgnieść. Pomidory powinny być dość twarde. Zalej słoje bardzo ciepłą solanką i odstaw bez przykrycia na słonecznym parapecie kuchennym na 3-4 dni. Na wierzchu powinna pojawić się wzburzona piana, wówczas zakręć szczelnie słoje i wynieś do piwnicy, garażu lub chłodnej spiżarni. Pomidory będą dobre do spożycia po ok 2 tygodniach. Początkowo będą jędrne i twarde - wtedy idealne są do sałatek, do pieczonych mięs i wędlin. Z pomidory czasem staną się miękkie, popękają i zacznie z nich schodzić skórka (jak na zdjęciu wyżej). Miękkie pomidory są świetne jako dodatek do duszenia mięs i na kiszoną zupę pomidorową.
Powodzenia w kiszeniu pomidorów!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2014/09/kiszone-pomidory.html