ßßß Cookit - przepis na Kiszone pomidory

Kiszone pomidory

nazwa

Wykonanie

Pin It
Kiszone pomidory, to przepis, który przywędrował do nas ze Wschodu, między innymi z Rosji i Ukrainy. Zainspirowana peanami na ich cześć wypowiedzianymi przez kolegę Artura postanowiłam i ja je przygotować. Pomidory są nie tylko wspaniałą przekąską, ale także doskonale nadają się do przygotowania zupy lub duszonych mięs. Tuż po ukiszeniu są w miarę jędrne, natomiast później po około 2 tygodniach stają się miękkie. W czasie kiedy kisiłam pomidory było bardzo gorąco, zalewa aż buzowała i wypływała na zewnątrz. Warto o tym pamiętać i postawić słoiki na przykład na tacy.
Czas przygotowania: 30 minut + fermentacja
Składniki:
1 kg dojrzałych podłużnych pomidorów (polnych lub lima)
ok. 4 cm kawałek chrzanu
4 ząbki czosnku
2-3 łodygi kopru
ok. 1 litra wody
1,5 łyżki niejodowanej soli
Wykonanie:
Pomidory myjemy. Układamy w miarę ciasno w wyparzonym dużym słoju lub mniejszych słoikach. Czosnek obieramy z łupinek i kroimy ząbki na pół. Chrzan również obieramy i kroimy na 4 części. Koper płuczemy. Czosnek, chrzan i koper wkładamy do słoika. Wodę gotujemy, wsypujemy sól, mieszamy, aż się rozpuści i gorącą zalewamy pomidory, tak aby były całkowicie przykryte zalewą. Słój zamykamy i odstawiamy na ok. 7 dni w cieple miejsce (czas fermentacji zależy od temperatury otoczenia). Gdy fermentacja się zakończy słój chowamy do piwnicy lub spiżarki.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/09/kiszone-pomidory.html