ßßß Cookit - przepis na Kiszone pomidory

Kiszone pomidory

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam okres późnego lata bo to czas robienia przetworów na zimę .. Jest wiele warzyw,owoców i ziół wszystko czego potrzeba, żeby w domu rozgościły się smaki i aromaty , by zapachniało zdrową domową kuchnią, pełną smaku… Dzisiaj przerabiam nadmiar pomidorów z tunelu , a kiszonki to szybki sposób na zdrową przystawkę lub bazę na zupy .
Składniki z;
1 kg pomidorów
1,5l wody
1,5 dużej łyżki soli
kawałek korzenia chrzanu
kilka ząbków czosnku
baldachy kopru z nasionami
Pomidory układamy w wyparzonych słojach , na przemian z koprem , czosnkiem i chrzanem . W wodzie rozpuszczamy sól ( ja używam wody z kranu-nie gotuję jej ) i tak powstałą solanką zalewamy słoje z pomidorami . Przykrywamy pokrywkami ,ale nie dokręcamy do końca , po paru dniach jak ustanie okres burzliwej fermentacji i słoiki przestaną „kipieć ” dokręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce . Można je przechowywać tak samo długo jak kiszone ogórki -im dłużej postoją tym bardziej są kwaśne i miękkie . Próbujemy po upływie minimum 9 dni od zrobienia , gdyż wcześniej nie będą smaczne . Bardzo dobra jest zupa na bazie kiszonych pomidorów , ale o tym później…
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/kiszone-pomidory