ßßß
Składniki z;1 kg pomidorów1,5l wody1,5 dużej łyżki solikawałek korzenia chrzanukilka ząbków czosnkubaldachy kopru z nasionami
Pomidory układamy w wyparzonych słojach , na przemian z koprem , czosnkiem i chrzanem . W wodzie rozpuszczamy sól ( ja używam wody z kranu-nie gotuję jej ) i tak powstałą solanką zalewamy słoje z pomidorami . Przykrywamy pokrywkami ,ale nie dokręcamy do końca , po paru dniach jak ustanie okres burzliwej fermentacji i słoiki przestaną „kipieć ” dokręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce . Można je przechowywać tak samo długo jak kiszone ogórki -im dłużej postoją tym bardziej są kwaśne i miękkie . Próbujemy po upływie minimum 9 dni od zrobienia , gdyż wcześniej nie będą smaczne . Bardzo dobra jest zupa na bazie kiszonych pomidorów , ale o tym później…