ßßß
Czas spędzony w kuchni ogranicza się circa do kwadransa. Serio! No ale podsumujmy:- 2 min umyć udka kurczaka- 1 min doprawić je solą i pieprzem- 1 min oberwać listki z pęczka bazylii- 7 minut pokroić warzywa i wyłuskać czosnek- 1 min skropić całość oliwą, doprawić i wymieszaćNo i … wyszło 12 minut, a w tym czasie rozgrzewa się piekarnik. Potem w trakcie pieczenia jeszcze jakieś 3 minuty zaangażowania do przewrócenia kurczaka. Kwadrans pracy, a danie absolutnie wyśmienite!W zasadzie do danie letnio-jesienne, gdy w najlepsze trwa sezon na pomidory i cukinię. Jednak zimą, gdy przyjeżdżają do mnie cudowne warzywa prosto z Sycylii, nie mogłam sobie odmówić podania tak pieczonego kurczaka.Doskonałe udka kurczaka długo pieczone w pomidorach wg Jamiego OliveraUdka są mięciutkie, mięso samo odchodzi od kości, a skórka jest cudownie rumiana. Sos, sos jest obłędny - oliwa z czosnkiem, pieczonymi pomidorkami i cukinią. I te wszystkie aromaty przenikają do mięsa. Jeśli podasz tak pieczone udka z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi w mundurkach, wchłoną wszystkie smaki sosu i już nie potrzeba żadnej surówki.8-10 udek kurczaka ekologicznego lub zagrodowego (u mnie same "pałki")sól morska i pieprz do smakupęczek świeżej bazylii200-300g pomidorków koktajlowych (mogą być różnych kolorów)1 cukiniagłówka czosnkuoliwa z oliwekświeżo mielone płatki chilliRozgrzej piekarnik do 180°C.Udka umyj, oprósz solą i pieprzem. Oberwij listki z całego pęczka bazylii. Pomidorki umyj, mniejsze pokrój na pół, większe na ćwiartki. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój ją w ukośne kawałki wielkości połówki pomidorka. Główkę czosnku podziel na ząbki i wyłuskaj je z łupin.Na dnie sporego naczynia do zapiekania ułóż warzywa, posyp listkami bazylii, a na wierzchu ułóż udka kurczaka. Całość skrop oliwą z oliwek, dopraw świeżo mielonymi płatkami chilli i lekko zamieszaj, ale tak, by pomidorki i czosnek pozostały na dnie naczynia. Formę do pieczenia wstaw bez przykrycia do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Po tym czasie zamieszaj całość i obróć udka na drugą stronę, by ładnie się zrumieniły. Zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze 60-80 minut. Ja lubię, gdy udka są bardzo zrumienione, a sos trochę się zredukuje w trakcie pieczenia.Podawaj z pieczonymi lub ugotowanymi w mundurkach ziemniakami. Pycha!