Wykonanie
Od ponad 10 lat łączę. Łączę ludzi. Łączę idee. Łączę chcących. I zapalonych. Łączę pasjonatów. Jak kropki w układance. Z tych połączeń czasem wynika obraz, którego się spodziewam, a czasem to jak wiatr, który gna, nabiera własnego życia i aż się chce więcej!
W czasie ostatniego kuchnia+ Food Film
Fest miałam okazję poznać pana Sławomira Mazurka, prezesa Stawów Milickich S.A. . Stawy Milickie, duma województwa dolnośląskiego, specjalizują się w hodowli ryb słodkowodnych, których niesamowity smak poznałam podczas tegorocznego Festiwalu Europa Na Widelcu we Wrocławiu .Stąd już tylko chwila na myślenie i jest! Kolejny wzór połączonych kropek ->Stawy Milickie+ Krzysztof z Targu
Śniadaniowego+
Kuba z Kutra= doskonałej jakości świeże
słodkowodne ryby w Warszawie!Czyż nie o tym marzyłam? I jeszcze gwarancja, że świąteczny
karp będzie miał delikatne, pachnące i rozpływające się w ustach
mięso.
Stawy Milickie leżą w Dolinie Baryczy, ponoć zostały założone przez cystersów i mają ponad 700letnią tradycję hodowli ryb słodkowodnych. Jako jedyne w Polsce należą do Living Lakes (żyjące jeziora) czyli międzynarodowej
sieci jezior i innych zbiorników
wodnych o unikatowych walorach przyrodniczych. Na liście obok stawów milickich znajdują się
między innymi Bajkał, Morze Martwe, Balaton, Titicaca, Jezioro Wiktorii.Dolina Baryczy włączona jest do międzynarodowych systemów chroniących unikatowe tereny
wodno-błotne oraz europejska
sieć Natura 2000, której celem jest zachowanie dziedzictwa przyrodniczego na obszarze Wspólnoty.Od 1949 roku w rejonie Baryczy istnieje rezerwat przyrody, w obecnym kształcie Rezerwat „Stawy Milickie” składa się z kilku kompleksów stawowych o łącznej powierzchni 5324,31 ha. Na jego terenie
rybacy prowadzą ekstensywną gospodarkę rybacką, a sam rezerwat służy ochronie ptaków
wodno-błotnych i ich siedlisk (bieliki, lelki kozodoje, rybitwy czarne, wąsatki, brzęczki, remizy, łozówki, trzciniaki, dudki, zimorodki, kureczki
wodne, rycyki, czajki, bociany czarne, żurawie,
gęś gęgawa, czapla biała i inne). Oprócz bogatej awifauny w rezerwacie występują również
bobry, wydry, piżmaki, borsuki i jenoty a także gady, płazy i bardzo rzadkie owady.
Unikatowe umiejscowienie hodowli
daje Stawom Milickim SA możliwość niemal ekologicznej produkcji ryb odbywającej się tradycyjnymi metodami w wodach o wysokim (II) stopniu czystości.Doskonały smak i jakość
mięsa ryb zależy od sposobu hodowli i karmienia ryb (naturalny pokarm roślinny i zwierzęcy wytworzony w stawach), a dokarmianie odbywa się na określonych etapach hodowli i stosuje się do tego wyłącznie zboże. Do karmienia nie używa się granulatów ani pasz wysokobiałkowych.I właśnie
ryby pochodzące z tego niezwykłego miejsca będzie można kupić już od najbliższej soboty 14 grudnia 2013 na Targu
Śniadaniowym!Na początek (i przedświątecznie) mają być karpie milickie - świeże, wypatroszone o doskonałej jakości
mięsie. Karpie to tradycyjny produkt regionalny, hodowany w cyklu trzyletnim, karmiony naturalnymi zbożami. Jego
mięso jest delikatne i choć zawiera sporo tłuszczu, to wraz z
białkiem jest bardzo łatwo przyswajalne. Zawiera wiele
soli mineralnych i witamin. Te karpie pachną i smakują i nie mają nic wspólnego z
mitem "błotnistego
karpia" - są odpowiednio wcześniej odławiane i przez ostatnie tygodnie żyją w stawach o dobrym przepływie i natlenieniu
wody, a już w grudniu są przenoszone na "płuczkę", gdzie przebywają przepływającej wodzie, dzięki
czemu zostają pozbawione mulistego posmaku i zapachu, a
mięso karpia milickiego jest wyjątkowo smaczne.Ryb ze Stawów Milickich szukaj w każdą sobotę od 9:30 rano na Targu
Śniadaniowym- największy wybór jest przez pierwsze 2-3 godzinyzamówienia mailem:
[email protected]Targ
Śniadaniowy w Warszawie:- Pl. Inwalidów (wiosną i latem)- Al. Wojska Polskiego 1a (jesienią i zimą)wygraj
karpia!Jeśli masz ochotę wygrać jednego z 5 pysznych
karpi (odbiór osobisty w Warszawie w sobotę 14 grudnia na Targu
Śniadaniowym w godz 10-13:00) wejdź na Fb ChilliBite i odpowiedz na konkursowe pytania, a pyszny
karp będzie Twój!
Co jeszcze będzie z pysznych ryb ze Stawów Milickigo w przyszłości ?Od Nowego Roku mają pojawić się w sprzedaży na Targu
Śniadaniowym w Warszawie także inne
ryby z oferty Stawów Milickich:- jesiotr-
sum- amur-
lin-
sandacz-
tołpyga- karaśPycha!