ßßß Cookit - przepis na Jak dawać napiwki w Europie?

Jak dawać napiwki w Europie?

nazwa

Składniki

Wykonanie

Mark Zuckerberg spędzał swój miesiąc miodowy we Włoszech. Podobno obsługa hotelu i restauracji była bardzo niemile rozczarowana, ponieważ szef Facebooka ani razu nie dał obsłudze napiwku. A powinien chociaż zostawić małą kwotę. W Szwajcarii natomiast takie zachowanie byłoby zupełnie na miejscu.
W każdym państwie obowiązują inne zwyczaje. Na Węgrzech czy w Egipcie napiwki wręcza się wszędzie nawet u lekarza. We Włoszech czy Finlandii często są one wliczone w cenę posiłku. Dodatkowe pieniądze są natomiast mile widziane w restauracjach francuskich oraz niemieckich.
Oto dokładne zasady przyjęte w poszczególnych krajach.
Anglia
Restauracja: napiwek jest zwykle wliczone w cenę usługi, ale jeśli nie to 10-15 proc. od rachunku jest standardem.
Fryzjer i kosmetyczka: zwykle zaokrągla się do pełnej sumy.
Puby: nie zostawia się napiwków.
Taxi: 10 proc. lub mniej.
Hotele: 10-15 proc.
Francja
Restauracja: zgodnie z prawem zawsze jest wliczony, ale nie jest niczym niezwykłym, aby zostawić jeszcze ekstra 10-15 proc. dla kelnera.
Fryzjer: ok. 2 euro za ścięcie a 1 euro za mycie.
Taxi: zaokrągla się w górę do pełnego euro.
Hotele: 1 euro dla bagażowego, 1-2 euro dla sprzątaczki, 10-15 dla concierge.
Niemcy
Restauracje: podobnie jak we Francji.
Fryzjer: kilka euro.
Taxi: zaokrągla się w górę do pełnego euro lub więcej w zależności od długości przejazdu.
Hotele: 3 euro dla bagażowego, 5 euro dla sprzątaczki, 20 euro dla concierge.
Włochy
Restauracja: kelnerzy są dobrze opłacani, więc duże napiwki nie są konieczne, ale jeśli czujesz, że powinieneś ich wynagrodzić zostaw nie więcej niż 10 proc. rachunku.
Fryzjer: 5-10 proc. sumy.
Taxi: 1-2 euro jeśli taksówkarz był miły i pomocny.
Hotele: 5 euro dla portiera, 1-2 dla sprzątaczki.
Bary: maksymalnie 2 euro.
Hiszpania
Restauracje: w droższych restauracjach zostawia się 5-10 proc. rachunku.
Hotele: jeśli hotel jest elegancki wystarczy kilka euro dla sprzątaczki i portiera.
Bary: nie zostawia się napiwków.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2012/12/jak-dawac-napiwki-w-europie.html