ßßß Cookit - przepis na Prosty chleb pszenny drożdżowy

Prosty chleb pszenny drożdżowy

nazwa

Wykonanie

Niemal rok temu na profilu Fb ChilliBite pokazywałam krok po kroku jak piekłam swój bodajże pierwszy pszenny chleb drożdżowy . Było mnóstwo zabawy i wszystkim udał się pierwszy chleb, ale ponieważ ciężko go odszukać w zasobach Fb, a sporo osób o niego pytało mailem, przypominam ten bardzo prosty przepis. Mam nadzieję, że będzie inspiracją do weekendowego pieczenia własnego chleba.
Od 3 tygodni nie kupiłam chleba. Wyciągam na blat kuchenny mąkę, ziarna, zakwas lub drożdże i zagniatam swoje bochenki. Czasem robię to w sobotę wieczorem, słuchając ciepłych dźwięków, innym razem wcześnie rano w niedzielę, gdy dom jeszcze śpi. Świeży chleb w niedzielę smakuje tak serce domu na kromce z masłem. Posłuchajcie "Sunday" Franka Sinatry ...
Przepis na chleb pszenny drożdżowys wypatrzyłam kiedyś w programie kulinarnym, na kilka miesięcy przed ukazaniem się książki Allegry McEvedy i Paula Merreta "Ekonomia Gastronomia" . Całe szczęście, że już umiałam go upiec, gdy książka się ukazała. Allegra pisze w niej, że " człowiek nie może nazywać się kucharzem, jeśli nie umie upiec chleba" . Zróbcie ten chleb, szczególnie jeśli jeszcze nigdy chleba nie piekliście. Ten jest naprawdę prosty i, wg autorów książki "dla nowicjuszy" takich jak ja byłam rok temu i dziś wciąż jestem. Polecam Wam kupienie książki "Ekonomia Gastronomia", dziś kosztuje już tylko 25zł!
Jeszcze będę na tym etapie, by piec kilkadziesiąt różnych rodzajów chleba, jeszcze tam dojdę. Póki co dzielę się kilkoma wskazówkami na proste chleby, które piekę. To wskazówki dla początkujących, które mam nadzieję, zachęcą Was do dalszych poszukiwań smaku domowego chleba:
- pszenny chleb bez zagniatania pieczony w ganku
- pszenno-żytni chleb na zakwasie
- chleb wieloziarnisty na zakwasie
500g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 820 (plus trochę do oprószenia)
- ja piekę na mące orkiszowej
265ml wody o temperaturze pokojowej
15g świeżych drożdży lub 4,5g drożdży instant
7g soli
Wsyp mąkę do dużej miski (najlepiej do dzieży stojącego miksera), zrób pośrodku wgłębienie, dodaj drożdże, sól, wodę i wyrabiaj ciasto ręcznie lub hakiem miksera, aż będzie miękkie i elastyczne (ok 10 minut). Przykryj zagniecione ciasto w misce wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią 8-10 razy, by je odgazować.
Przełóż ciasto na oprószony mąka blat i wyrabiaj przez chwilę przez rozciąganie i zagniatanie. Uformuj z ciasta prostokąt, złóż na trzy i odwróć łączeniem do spodu - powinien powstać krótki wałek. Kantem dłoni spłaszcz końcówkę ciasta i podwiń pod spód. Identycznie zrób z drugim końcem.
Uformowany bochenek przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, oprósz mąką i odstaw na ok 25 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzewaj piekarnik do temperatury 240 °C. Po ok 25 minutach, wyrośnięty bochenek natnij nożem dwukrotnie wzdłuż.
Wstaw blachę do piekarnika i piecz 8 minut. Zmniejsz temperaturę do 190 °C i uchyl drzwiczki delikatnie na ok 1-2 minuty, a następnie zamknij piekarnik i piecz ok 30 minut, aż bochenek wyrośnie i będzie złocisty, a postukany od dołu wyda "głuchy" pusty dźwięk. Wyjmij chleb z piekarnika na kratkę i odstaw do przestudzenia.
Krój bochenek dopiero po całkowitym wystygnięciu. Chleb utrzymuje świeżość przez ok 36 godzin. Świetnie smakuje z wiejskim masłem i plastrem camemberta okrytym marmoladą z pomarańczy .
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/08/prosty-chleb-pszenny-drozdzowy.html