Wykonanie
Niemal rok temu na profilu Fb ChilliBite pokazywałam krok po kroku jak piekłam swój bodajże pierwszy
pszenny chleb drożdżowy . Było mnóstwo zabawy i wszystkim udał się pierwszy
chleb, ale ponieważ ciężko go odszukać w zasobach Fb, a sporo osób o niego pytało mailem, przypominam ten bardzo prosty przepis. Mam nadzieję, że będzie inspiracją do weekendowego pieczenia własnego
chleba.
Od 3 tygodni nie kupiłam
chleba. Wyciągam na blat kuchenny
mąkę, ziarna, zakwas lub
drożdże i zagniatam swoje bochenki. Czasem robię to w sobotę wieczorem, słuchając ciepłych dźwięków, innym razem wcześnie rano w niedzielę, gdy dom jeszcze śpi. Świeży
chleb w niedzielę smakuje tak
serce domu na kromce z
masłem. Posłuchajcie "Sunday" Franka Sinatry ...Przepis na
chleb pszenny drożdżowys wypatrzyłam kiedyś w programie kulinarnym, na kilka miesięcy przed ukazaniem się książki Allegry McEvedy i Paula Merreta "Ekonomia Gastronomia" . Całe szczęście, że już umiałam go upiec, gdy książka się ukazała. Allegra pisze w niej, że " człowiek nie może nazywać się kucharzem, jeśli nie umie upiec
chleba" . Zróbcie ten
chleb, szczególnie jeśli jeszcze nigdy
chleba nie piekliście. Ten jest naprawdę prosty i, wg autorów książki "dla nowicjuszy" takich jak ja byłam rok temu i dziś wciąż jestem. Polecam Wam kupienie książki "Ekonomia Gastronomia", dziś kosztuje już tylko 25zł!
Jeszcze
będę na tym etapie, by piec kilkadziesiąt różnych rodzajów
chleba, jeszcze tam dojdę.
Póki co dzielę się kilkoma wskazówkami na proste
chleby, które piekę. To wskazówki dla początkujących, które mam nadzieję, zachęcą Was do dalszych poszukiwań smaku domowego
chleba:-
pszenny chleb bez zagniatania pieczony w ganku-
pszenno-żytni chleb na zakwasie-
chleb wieloziarnisty na zakwasie500g
mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 820 (plus trochę do oprószenia)- ja piekę na
mące orkiszowej265ml
wody o temperaturze pokojowej15g świeżych
drożdży lub 4,5g
drożdży instant7g
soliWsyp
mąkę do dużej miski (najlepiej do dzieży stojącego miksera), zrób pośrodku wgłębienie, dodaj
drożdże,
sól,
wodę i wyrabiaj ciasto ręcznie lub hakiem miksera, aż będzie miękkie i elastyczne (ok 10 minut). Przykryj zagniecione ciasto w misce wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią 8-10
razy, by je odgazować.
Przełóż ciasto na oprószony
mąka blat i wyrabiaj przez chwilę przez rozciąganie i zagniatanie. Uformuj z ciasta prostokąt, złóż na trzy i odwróć łączeniem do
spodu - powinien powstać krótki wałek. Kantem dłoni spłaszcz końcówkę ciasta i podwiń pod spód. Identycznie zrób z drugim końcem.Uformowany bochenek przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, oprósz
mąką i odstaw na ok 25 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzewaj piekarnik do temperatury 240 °C. Po ok 25 minutach, wyrośnięty bochenek natnij nożem dwukrotnie wzdłuż.
Wstaw blachę do piekarnika i piecz 8 minut. Zmniejsz temperaturę do 190 °C i uchyl drzwiczki delikatnie na ok 1-2 minuty, a następnie zamknij piekarnik i piecz ok 30 minut, aż bochenek wyrośnie i będzie złocisty, a postukany od dołu wyda "głuchy" pusty dźwięk. Wyjmij
chleb z piekarnika na kratkę i odstaw do przestudzenia.
Krój bochenek dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Chleb utrzymuje świeżość przez ok 36 godzin. Świetnie smakuje z
wiejskim masłem i plastrem
camemberta okrytym
marmoladą z
pomarańczy .