Wykonanie
Oda do
truskawki, tak chyba
mogę nazwać niemal każdą formę w jakiej rozkoszuję się tymi
owocami. Nie lubię ich tylko w dżemach, bo wtedy to już wyrób "
truskawko-podobny", nie mający nic wspólnego z delikatną
słodyczą, cudowną jędrnością i soczystością świeżych
owoców. Nie wiem czy kiedykolwiek będzie mi dane być na Kaszubach i Pomorzu w sezonie owocowania odmiany kaszëbskô malëna .
póki co pozostaje mi pozazdraszczać dostępu do nich Truskawkowej Ani. Wciąż pomstuję, że na okolicznych targach
truskawki tylko odmiany "
truskawka", ale wczoraj udało mi się kupić wyjątkowo aromatyczną łubiankę. Dziś na drugie śniadanie bruschetta z
kozim serem pleśniowym,
truskawkami i kwiatami wyki .
Dziś rano padał deszcz,
rześki wiosenny, słuchałam Coldplay i "Strawberry Swing" tak tęsknie zabrzmiał... posłuchajcie, a tak swoją
drogą bardzo lubię ten clip :)Czy może być coś prostszego i lepiej kondensującego smaki niż
truskawki,
kozi ser,
oliwa i bazylia? To naprawdę niemal wszystkie potrzebne składniki do tej bruschetty, która jest wyśmienitą propozycją
śniadaniową. Prostota odwdzięczy się rozkoszą na podniebieniu. Promis :)
Fioletowe kwiatki na zdjęciu do wyka, a za talerz posłużył mi jadalny liść funkii z mojego ogrodu. I tak "Dziką Kuchnię" Łuczaja powolutku wprowadzam do swojej kuchni :)kilkanaście świeżych, słodkich
truskawekłyżka
oliwygrubo mielony
pieprzsól morskaocet balsamiczny najlepszej jakościkilka plastrów
koziego sera pleśniowegokilka kromek ulubionego
pieczywaTruskawki umyj, usuń szypułki, przekrój na ćwiartki i przełóż do miski. Oprósz je
solą, grubo mielonym
pieprzem,
skrop oliwą, balsamico i odstaw na kilka minut.W tym czasie pokrój
chleb na grube kromki i zgrilluj na suchej patelni lub stostuj w tosterze.Na ciepłych, skropionych
oliwą kromkach, ułóż plasterki
sera koziego i wyłóż wszystkie
truskawki wraz z sosem. Posyp kwiatkami wyki lub innymi jadalnymi kwiatami, które masz pod ręką. Podawaj od razu,
póki bruschetty będą jeszcze ciepłe.