ßßß Cookit - przepis na Wigilijna żurawina - galaretka lub kisiel ekspresowy

Wigilijna żurawina - galaretka lub kisiel ekspresowy

nazwa

Wykonanie

Ekspresowy deser wigilijny, tak tuż tuż przed dzwonkami i reniferami. Lubicie żurawinę? Na wigilijnym stole mojej serdecznej koleżanki co roku jest kisiel żurawinowy, taki całkiem rzadki do picia. Może zamiast kompotu z suszu za którym nie każdy przepada? My bardzo lubimy kompot z suszu, ale wigilijne desery z żurawiny też są wyśmienite - do wyboru kisiel lub galaretka ze świeżych żurawin.
Gotuję ultra kwaśną świeżą żurawinę i słucham najnowszej płyty Roda Stewarda "Merry Christmas Baby", bardzo świątecznego, bardzo amerykańskiego, w sam raz na ostatnie pobrzękiwanie garnkami. Nie wiem kto tam z Was marzył o białych Świętach, ale jak nigdy, jak od lat nie bywalo, tym razem nawet nie zastanawiamy się czy będą białe. Śnieg lśni w słońcu, idealny do przedświątecznego saneczkowania i długich rodzinnych spacerów.
A teraz szybciutko zakręć wigilijny deser żurawinowy
400g świeżych żurawin zalej wodą (ok 1-1,5l) i gotuj ok 10 minut aż owoce popękają. Zmiksuj je żyrafą lub w malakserze, przetrzyj przez gęste sito i przelej z powrotem do garnka. Dosłódź do smaku cukrem lub miodem rzepakowym i ponownie zagotuj.
GALARETKA żurawinowa - wyłącz żurawinę, sprawdź ile masz płynu i dobierz odpowiednią ilość żelatyny (wg opisu na opakowaniu). Namocz w niewielkiej ilości zimnej wody na kilka minut, a następnie przelej do żurawiny i dokładnie rozpuść. Przelewaj do pucharków, miseczek, kieliszków i odstaw do wystudzenia. QWierzch możesz udekorować wiórkami kokosowymi
KISIEL żurawinowy - 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszaj w niewielkiej ilości zimneij wody i przelej na gotującą się żurawinę. Mieszając pozostaw jeszcze chwilę na neiwielkim ogniu. Jesli kiesiej będzie zbyt rzadki, dodaj jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Jeśli wolisz taki do picia, użyj jej mniej. Generalnie kisiel domowy to rozmieszana w zimniej wodzie mąka ziemniaczana wlewana na gotujący się kompot, czy przecier owocowy wcześniej doprawiony cukrem. Po prostu probuj, tu super proste. Jeśli kisiel będzie deserem, podawaj go w pucharkach, czy szklaneczkach z kleksem kwaśniej śmietany wymieszanej z cukrem lub niewielka ilością ubitej z cukrem pudrem kremówki. Pycha!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2012/12/wigilijna-zurawina-galaretka-lub-kisiel.html