Wykonanie
Ekspresowy deser wigilijny, tak tuż tuż przed dzwonkami i reniferami. Lubicie żurawinę? Na wigilijnym
stole mojej serdecznej koleżanki co roku jest
kisiel żurawinowy, taki całkiem rzadki do picia. Może zamiast kompotu z suszu za którym nie każdy przepada? My bardzo lubimy kompot z suszu, ale wigilijne desery z
żurawiny też są wyśmienite - do wyboru
kisiel lub
galaretka ze świeżych
żurawin.
Gotuję ultra kwaśną świeżą
żurawinę i słucham najnowszej płyty
Roda Stewarda "Merry Christmas Baby", bardzo świątecznego, bardzo amerykańskiego, w sam raz na ostatnie pobrzękiwanie garnkami. Nie wiem kto tam z Was marzył o białych Świętach, ale jak nigdy, jak od lat nie bywalo, tym razem nawet nie zastanawiamy się czy będą białe. Śnieg lśni w słońcu, idealny do przedświątecznego saneczkowania i długich rodzinnych spacerów.A teraz szybciutko zakręć wigilijny deser
żurawinowy400g świeżych
żurawin zalej
wodą (ok 1-1,5l) i gotuj ok 10 minut aż
owoce popękają. Zmiksuj je żyrafą lub w malakserze, przetrzyj przez gęste sito i przelej z powrotem do garnka. Dosłódź do smaku
cukrem lub
miodem rzepakowym i ponownie zagotuj.
GALARETKA żurawinowa - wyłącz
żurawinę, sprawdź ile masz płynu i dobierz odpowiednią ilość
żelatyny (wg opisu na opakowaniu). Namocz w niewielkiej ilości zimnej
wody na kilka minut, a następnie przelej do
żurawiny i dokładnie rozpuść. Przelewaj do pucharków, miseczek, kieliszków i odstaw do wystudzenia. QWierzch możesz udekorować wiórkami kokosowymi
KISIEL żurawinowy - 2-3 łyżki
mąki ziemniaczanej rozmieszaj w niewielkiej ilości zimneij
wody i przelej na gotującą się
żurawinę. Mieszając pozostaw jeszcze chwilę na neiwielkim ogniu. Jesli kiesiej będzie zbyt rzadki, dodaj jeszcze trochę
mąki ziemniaczanej. Jeśli wolisz taki do picia, użyj jej mniej. Generalnie
kisiel domowy to rozmieszana w zimniej wodzie
mąka ziemniaczana wlewana na gotujący się kompot, czy przecier
owocowy wcześniej doprawiony
cukrem. Po prostu probuj, tu super proste. Jeśli
kisiel będzie deserem, podawaj go w pucharkach, czy szklaneczkach z kleksem kwaśniej
śmietany wymieszanej z
cukrem lub niewielka ilością ubitej z
cukrem pudrem kremówki. Pycha!